Забавянето на скоростта при безжична Wi-Fi връзка е често срещан проблем, който възниква поради претоварване на мрежите и интерференцията на сигнала. Безжичната интернет мрежа работи на принципа на радио вълни. Комуникацията в тази мрежа се осъществява по следния начин: първо, безжичният адаптер в устройството (компютър, телефон и така нататък) превръща данни в радио сигнал и изпраща този сигнал благодарение на вградената си антена. Безжичният рутер улавя сигнала и го декодира. Накрая рутерът изпраща информацията до интернет използвайки физическа кабелна Ethernet връзка. Комуникацията, разбира се, е двустранна.

 

Wi-Fi антените излъчват сигнал с честота варираща в диапазоните на 2.4GHz и 5GHz. Проблемът с 2.4 GHz е, че повечето потребителски технологии, включително Bluetooth използват една и съща честота и 2,4 GHz има само три не-припокриващи се канали. Ето защо Wi-Fi мрежите на 2.4 GHz срещат проблеми със смущения от други устройства с голяма мощност: микровълнови печки, безжични охранителни камери, безжични телефонни слушалки. Възможно е канали да станат напълно неизползваеми.

 

Решението е просто. Трябва да се идентифицират кои канали не са претоварени и да се премине към тях. Ако това не проработи, трябва да помислите за смяна на вашия рутер с 5 GHz модел. Освен това на пазара има дву- и трибандови рутери. Тези модели са задължителни в случаите когато има едновременно няколко потребители в мрежата.

 

Двубандовите рутери използват едновременно 2.4 GHz и 5.0 GHz честота, а при трибантовите рутери има добавена допълнителна 5 GHz честотна лента. С двубандов рутер можете да сърфирате в интернет на честотната лента от 2,4 GHz и едновременно с това да стриймвате HD филми на честотната лента от 5 GHz и пак няма да имате проблеми.

Използвайте инструменти за анализ на Wi-Fi

За да подобрите скоростта на интернет връзката си трябва да направите две неща.  Първо, трябва да се определи кои Wi-Fi канали предлагат надеждност и скорост. Второ, трябва да смените канала на рутера си от настройките, а това означава, че ще имате нужда от инструмент за Wi-Fi анализ.

 

За Windows има огромен брой инструменти, но един от най-добрите варианти може да се намери в Windows Store: Wi-Fi Analyzer. Ако не разполагате с достъп до Windows Store, препоръчваме ви NirSoft WifiInfoView.

Промяна на канала на рутера

След като разберете кой Wi-Fi канал работи най-добре, ще трябва да промените настройките на рутера си. Достъп до настройките на рутера ви имате от браузъра, като начините варират в зависимост от модела, но има някои общи правила.

- NetGear рутери: В браузъра, навигирайте до  https://routerlogin.net.

- TP-Link рутери: В браузъра, навигирайте до  https://tplinklogin.net

- Linksys рутери: В браузъра, навигирайте до  192.168.1.1.

Ако не можете да получите достъп до вашия рутер, опитайте се да намерите информация в интернет за вашия модел.

 

Вижте седем настройки на рутера, които ще подобрят Wi-Fi мрежата