Смартфоните са сред най-популярните устройства на пазара и актуалните им модели имат мощен хардуер и възможности. От много време основната слабост на мобилните телефони е батерията им. Тя е и най-опасният компонент, който може да причини сериозни щети и наранявания, ако устройството не се използва правилно.

GizChina дава няколко полезни съвета за по-добра защита на батерията на смартфона и действия, които да не се предприемат, защото могат да навредят на устройството.

 

 

Какво да не се прави за устройства с литиеви батерии

Повечето смартфони днес използват литиеви батерии. Те са с много предимства, но имат и някои слабости. Това са нещата, които трябва да се правят, за да се намали рискът от повреди.

 

Да се избягва падане от високо

Ако човек не се грижи за телефона си и го изпуска редовно, това неизбежно ще доведе до проблеми. Най-очевидният е, че ще се счупи дисплеят. При по-силно падане обаче, може да се повреди и батерията. Дори невидима вътрешна повреда може да довед до сливане на химикалите и реакция, чийто резултат да бъде прегряване или дори запалване на батерията.

 

 

Да се избягва прекомерният волтаж

Батериите извършват химичен процес, който генерира електричество. При заредане с твърде висок волтаж, този процес може да бъде увреден и съответно отново да доведе до прекяване на батерията или по-сериозни последици. Именно затова трябва да се използват само кабели и зарядни, които са одобрени от производителя.

 

 

Да не се презарежда батерията твърде често

Много хора смятат, че няма проблем да оставят телефона си включен към мрежата чрез зарядното дълго време след като батерията е заредена. Новите смартфони действително имат системи за защита, които не позволяват на електричеството от зарядното да достига батерията, когато зареждането приключи. Въпреки това, ако самата батерия не е в оптимално състояние, презареждането може да се случи, а това може да доведе до допълнителното ѝ увреждане.

 

Да не се използват евтини зарядни

Неоригинални, нискокачествени зарядни може да създадат много проблеми за батерията на смартфона. Те няма да отговарят на изискванията на призводителя и съответно няма да осигуряват адекватно зареждане на батерията. Рисковете от това може да са отново прекомерно презареждане и увреждане на батерията, което ще ускори нейното разваляне.

 

 

Да не се презарежда при високи температури

На хартия оптималната околна температура на презареждане е около 25 градуса по Целзий. Самият процес на презареждане също генерира топлина, затова ако устройството се зарежда на по-висока температура, вероятността за увреждане или прегряване на батерията е много по-голяма. Най-малкото ще съкрати живота ѝ.

 

Да не се държи телефонът дълго време без да се използва

Вредно е батерията дълго време да стои заредена без да се използва. Особено ако не е заредена. Затова е добре дори телефон, който трайно няма да се използва, да се поддържа зареден на поне около 50%.

 

Други неща, които не трябва да се правят

  • Да не се използват остри предмети, за да се пробива батерията
  • Батерията да не се използва при околна температура над 60 градуса Целзвий
  • Да не се гори батерията
  • Да не се стиска батерията

 

Бързото презареждане няма да навреди на батерията

Системите за бързо презареждане придобиха голяма популярност, но има и притеснения, че ще увредят батерията. Това всъщност не е така. Телефоните, които поддържат тази технология, са разработени така, че да не увреждат батерията.

 

 

Заключение

Животът на батерията зависи от циклите на зареждане и разреждане. Батериите обикновено за изчислени да осигурят около 500 цикъла, като за един пълен цикъл се брои пълно разреждане и зареждане. Тоест, твърде честото държане на телефона включен в зарядно след като е ареден, може да скъси живота на батерията. Това ще увеличи и риска от подуване на батерията, което означава трайно увреждане и наложителна смяна. При спазването на семплите мерки за поддръжка на батерията обаче, рискът от проблеми е минимален.