Вероятно разчитате на Google Maps всеки път когато имате нужда от навигация. Но услугата може да ви бъде много по-полезна. Знаете ли, че можете да използвате Google Maps, за да планирате вашите пътувания?

 

От Make Use Of дават 8 страхотни съвета, с които да извлечем максимума от Google Maps, когато планирам пътувания. Те са фокусираи върху приложението за Android, но тези функции са достъпни и за потребителите на iOS.

1. Офлайн карти

Когато пътуваме не винаги имаме достъп до интернет. Затова, за да сте сигурни, че можете да се придвижвате без значение къде сте, изтеглете картите за района, в който ще сте за офлайн ползване. За целта, отворете приложението Google Maps на телефона си и потърсете мястото, за където ще пътувате. В информационната му карта ще намерите опция „Download“. Натиснете я, изберете областта и отново натиснете „Download“.

2. Функцията Lists

Една от по-малко познатите функции на Google Maps е маркирането на всички места, които искате да обиколите по време на пътуването си. Можете да ги поставите в списъци, а приложението предлага два начина да ги създадете.

 

Първият е чрез отваряне на „Your Places“. Там ще намерите таб, означен със „Saved“. Прекарайте пръст през него и докоснете иконата плюс, за да създадете нов списък. След като направите това, можете да добавите места в списъка и дори да го споделите с други потребители.

 

Другият начин за управление на списъците ви в Google Maps е да търсите място и след това да изберете опцията „Save“ в неговата информационна карта. Оттам можете да го добавите към съществуващ списък или да започнете нов.

3. Функцията Shortlists

Горепосочената функция „Lists“ не позволява сътрудничество, което е критичен недостатък, ако планирате да пътувате с група. За да преодолее това, Google Maps предлага функцията „Shortlists“, която не само позволява на другите да добавят места, но и да гласуват за съществуващите. „Shortlists“ се показва като плаваща икона, когато споделяте място с някой друг. Можете да го докоснете, за да видите списъка или да включите повече, преди да го споделите.

4. Функцята Explore

Когато сте на непознато място откриването на добър ресторант може да се окаже непосилна задача.  Страницата Explore дава бърз достъп до различни места за хранене, пиене, нощувки и пазаруване, както и удобна възможност за търсене. Освен това, Explore показва курирани списъци, като например списъкът с храни („The Foodie List“), така че да сте наясно какво точно може да похапнете.

5. Инструментът Your Timeline

Google Maps предлага удобен инструмент, наречен „Your Timeline“, който регистрира всички посещавани от вас места и ги представя в красив интерфейс. Нещо повече, можете да записвате бележки за всеки ден и дори да качвате снимките, които сте направили там.

6. Проучване на маршрута

По време на активна навигация Google Maps ви позволява да търсите по маршрута различни неща, като ресторанти, мотели и т.н. Всичко, което трябва да направите, е да издърпате долния ред, който показва оставащото време докато пристигнете крайната си цел и докоснете „Search Along Route“. След това въведете това, което търсите, а Maps ще го добави като отклонение по маршрута ви. Няма да загубите първоначалната си дестинация.

7. Спирания по маршрута

Също така е възможно да добавите спирки по маршрута си, преди да започнете пътуването си. Ще откриете опцията „Add stop“ под менюто с три точки. Докоснете я и можете да добавите колкото искате спирки.

8. Управление на медии

Google Maps ви позволява да контролирате възпроизвеждането на мултия Google Play Music или Spotify направо от навигационния екран. Ако опцията не се покаже автоматично в телефона ви, когато започнете ново пътуване, ще трябва да я включите ръчно. За целта отидете до Settings > Navigation settings. Тук ще видите опцията „Show media playback controls“. Активирайте я и изберете предпочитаната услуга за стрийминг.

Сега, когато сте в активна навигация, ще видите нова икона в десния край под бутоните „Search“ и „Audio“.

 

Вижте най-полезните приложения за пътуване