Какво е SEO и защо е значимо за всеки бизнес?

 
В днешно време ако искате за вашият бизнес да се знае и той  да се развива трябва да се научите да създавате качествено SEO съдържание. Логиката е проста – SEO означава Search Engine Optimization или оптимизация за търсещи машини или по-скоро оптимизация за Google, защото това е търсещата машина доминант в интернет в последните 20 години.
 
На темата SEO много често се придава мистериозност, сложност и неразбраност с една единствена цел – някой „SEO специалист” да спечели пари на ваш гръб от вашето незнание. Факт е обаче, че има хора, екипи и агенции, които могат да произведат много качествен продукт и да постигнат големи резултати, но за това трябва да приготвите солидна сума. Кои са важните неща, които трябва да знаете:
 
1.  Никой не познава по-добре вашият бизнес или продукти от самите вас. Ако не ги познавате добре или ги опознайте или се заемете с нещо друго.

2.  Познавайки продуктите и бизнеса си, само ти/вие, можете да ги представите на клиента си по уникален начин. Ако не можете, помислете как да го направите, ако си/сте еднакви с другите, то тогава сте един от многото, тоест – никой, нямате собствен облик и това не е добре за бизнеса ви.

3.  Създаването на SEO съдържание не е работа на парче, то е постоянен процес. Трябва да сте във връзка с клиентите, да ги забавлявате, образовате, да ги слушате, да им предлагате полезни неща.

4.  За всички изброени по-горе неща има около 50 тина важни правила, които е добре да знаете, е важни от тях са около 10. Както във всичко и тук важи правилото на Парето  80/20.  То гласи, че 80% от резултатите идват от 20% от усилията. Просто, нали? Но не забравяйте, че за да имате правилните 20% усилия, трябва да положите всичките 100% Стана интересно!
 
Но нека да се върнем към SEO и какво е полезно да знаем за алгоритъма на работа през 2020 година. Тук е добре да кажем, че този алгоритъм не е публикуван с ръководство за експлоатация. Разгадаването му, макар и частично  е резултат на наблюдения на много ентусиасти и професионалисти в SEO оптимизацията. Не е публикуван, защото алгоритъма се променя непрекъснато и защото Google се стреми да индексира и показва полезно за човека съдържание, т.е. съдържание, което дава точната и адекватна информация, а не информация преминала през цедката на алгоритъма или по-скоро – качествената и адекватна информация преминала през цедката на алгоритъма.
 
Просто и кратко обяснение как работи SEO или оптимизацията на съдържание за да бъде индексирано от търсещите машини.
За да бъде по-ясно, ще наричаме нещата с истинските им имена, т.е. Търсачка=Google. Изключение прави само Китай, където Търсачка=Baidu и частично Русия, където значима търсачка е и Yandex.
 
Накратко за процеса на индексация и показване на резултатите: Чрез своите “роботи”/”паяци” (програми, които четат и анализират съдържанието в интернет) Google достига до вашия сайт www.example.com там очаква да намери файла Robots.txt в който се казва какво е разрешено за обхождане от роботи и какво не, т.е. нещо като “Портиер”, следващото нещо, което Google очаква да намери е файлът Sitemap.xml (възможни са и други формати, както и използването на няколко файла Sitemap)
 
В този файл указвате на търсачката съдържанието на вашия сайт или казано просто - кое къде се намира. Правилната структура на Sitemap-a е много важна за да може съдържанието на сайта ви да бъде индексирано бързо и правилно. След изчитането на сайтмапа, Google обхожда и анализира съдържанието на сайта ви и в зависимост от анализа записва определена част от съдържанието на  собствен сървър.
 
Нашата цел в случая е да направим добро впечатление и Google да запише повече от съдържанието на сайта ни, защото колкото повече запише, толкова повече ще показва в последствие. За да постигнем тази цел трябва да бъдем уникални като съдържание и стриктно по отношение на структурата на съдържанието или:
 
1. Съдържанието ни да бъде структурирано правилно;
2, Съдържанието да бъде до максимална степен уникално. Копи-пейст и дори преразказ на чуждо съдържание не работи;
3.  Съдържанието трябва да бъде полезно за потребителите.
4.. Как Google разбира, че съдържанието е полезно? Като измерва времето, което потребителите прекарват на сайта, колко страници отварят, колко съдържание от вашия сайт споделят и колко коментират.
 
В резултат на това уеб сайтове, оптимизирани за търсачки (SEO), със солиден авторитет и добър профил на обратна връзка се нареждат по-високо в търсещите машини.  Ако сайтът ви се покаже на първа страница, ще получите повече кликвания, споделяния, харесвания и ангажираност.  Ако никой никога не намери вашата страница, дори и най-добре написаните статии са безсмислени.
 
Излишно е да казваме, че ако искате бизнесът ви да процъфтява, трябва да сте сигурни, че пишете качествено SEO съдържание. Не казвам, че е лесно. Има много мисъл и предвидливост, която отива в писането на силно SEO съдържание. След като научите основите и ги включите в процеса на създаване на съдържание, ще видите, че ще генерира добри резултати, ще получите удовлетворение и допълнителна мотивация.
 

 

 

Ето няколко синтезирани съвета за създаване на качествено SEO съдържание.

 
1. Използвайте заглавия и подзаглавия
2. Добавете вътрешни връзки – връзки само към предишно съдържание във вашия сайт
3. Оптимизирайте дължината на вашата статия
4. Изберете разумно ключовите си думи – това една от най-креативните и най-сложни задачи.
 
Ключова дума - определение: Ключови думи са думите с най-голяма важност за четящия текста. Или казано просто на какво кълве потребителя/читателя. Те имат ключово значение в описваната тема, те също така отключват възприятието на потребителя и го подтикват към действие. Важно е да имате предвид, че ключовите думи не са тези, които вие си мислите, че биха ангажирали потребителя, а тези, които той използва. Доста интересна и сложна тематика. Ако искате да знаете повече за ключовите думи, ще направим специален материал по темата. Пишете ни - Искам да знам повече за ключовите думи.
 
 
5. Оптимизирайте вашите изображения. Ако изображенията ви са авторски, материалите ви ще имат по-голям успех.
6. Направете съдържанието споделяно, т.е. постарайте се да създавате съдържание, което потребителя/читателя да желае да сподели с колеги, познати, приятели – сложна сложна, но предизвикателна задача.
7. Пишете висококачествено съдържание. Просто, конкретно, разбрано, ненатоварващо, лесно за четене
8. Търсете и изследвайте инструменти за оптимизиране на съдържанието. Има много интересни такива.
 
 
 

Какво означава качествено SEO?

 
SEO-подходящото съдържание е типът съдържание, създадено по начин, който помага на търсачките да го класират високо. Въпреки че някои маркетолози смятат, че това означава, че трябва да бъде напълнено с ключови думи, това наистина е предназначено да им помогне да търсят машини да намерят, разберат и да свържат съдържанието ви с темата, която се опитвате да покриете или продукта/услугата, които представяте.
 
Създаването на вашето SEO оптимизирано съдържание изисква много повече от разпръскването на ключови думи около вашите публикации, видеоклипове и други форми на съдържание. Да, това не е механичен или автоматичен процес. Писането е от хора за хора, но удобно за индексиране от търсачки.
 

Какво дава използването на заглавия и подзаглавия?

 
Използването на заглавия и подзаглавия прави няколко неща за SEO оптимизация. Първо, това прави писането ви лесно и лесно и лесно за четене. Хората са по-склонни да споделят неща, които са лесни за четене.Същото важи и за роботи в търсачките. Когато обхождат вашия сайт, те ще разпознаят вашите заглавия и ще ги използват, за да разберат по-добре съдържанието ви, като кои части са най-важните и какъв е техният смисъл.
 
Освен това наличието на заглавия и подзаглавия увеличава наситеността на ключовите думи, но не забравяйте да не злоупотребявате с това. Какво носи добавянето на връзки към предишното съдържание?
 
Един от начините търсачките да класират съдържанието е по броя на връщащите се връзки. Доброто съдържание има тенденция да получи много връзки - както външни, така и вътрешни.Ако искате да увеличите трафика и да класирате по-старото си съдържание по-високо - свържете ги с по-новите си публикации.Това помага на роботите в търсачката - и хората - да намерят още информация в свързаните статии.
 
Когато успеете да накарате потебителите да споделят ващето съдържание ще повишите „реномето”, ранга на вашия сайт. Колкото повече връзки имате към популярни сайтове, толкова по-добри резултати в търсенето ще постигнете. 
 

Защо е важна оптимизацията на дължината на вашата статия?

 
През 2020 година повечето публикации в блога, които бихте прочели, имат до няколкостотин думи. Първоначално неписаното правило бе над 300 думи, но поради злоупотреба с множество кратки и не информативни статии, това изискване стана 500 и дори върви към 1500 думи, което винаги се надвишава от професионалните медии и цифрови издателства.
 
Това е така, защото през последните няколко години Google показа, че дава по-голям приоритет на по-дълго и качествено съдържание. Те се стремят да предоставят на своите потребители възможно най-добри отговори и това често се свежда до публикации, които дават най-задълбочен отговор на потребителският интерес.
 
Вече не е достатъчно да пишете статии с 300 думи. Но не става въпрос и разводняване на съдържанието и за словесна еквилибристика, става дума за смислено и стойностно разглеждане на темата или представяне на продукт или услуга.
 
Следете редовно Google Аналитикс и вижте кои публикации генерират най-висока ангажираност за вас. Кои от тях се посещават най-много и кои от тях се четат за най-дълго време. Метриките са прости и разбираеми – брой прочити или колко пъти е била прочетена страницата, колко време потребителят е прекарал на съответната страница, какво е направил след прочитането на страницата – дали е излязъл от вашия сайт или е избрал друга публикация или е предприел действие – да купи продукт/услуга, да се обади по месинджър, телефон, имейл, форма за контакт.
 
Използвайте тази информация, за да намерите подхода, който ще работи най-добре за вашият бизнес/продукт/услуга. Защо е важно правилно да изберете ключовите си думи? Някои маркетолози обичат просто да седнат и да започнат да пишат. Те оставят SEO оптимизация за последния момент. Други започват с записването на ключовите думи, които искат да включат в своето съдържание. За предпочитане е първо да изберете ключовите думи върху, които да се фокусирате.
 
Започвате с идентифициране на ключови думи, подходящи за вашата тема, продукт, услуга бизнес. Това е много важен момент. Не ги изсмуквайте от пръстите си. Това са думите, които „говорят” на клиента/читателя. Може да използвате инструменти като  Ahrefs, SERPSTAT, или потърсете специалист, но не забравяйте – никой не познава вашият бизнес по-добре от вас. Ако търсите специалист, намерете такъв, който би ви научил как да създавате качествено съдържание или както казват не да ви даде рибата, а да ви научи как да ловите риба. Не забравяйте също, че онлайн инструментите работят основно за английски език и едва ли много ще помогнат за публикации на български, но с тях може да научите основната логика и принципи.
 
Желателно е да отделяте ежеседмично, дори ежедневно време за да научавате нови неща като намерите подходящи  ръководства за изследване на ключови думи.  След като започнете да пишете, използвайте ключовите думи в заглавието, заглавията, мета описанията, ALT  текстовете и в основния текст.
 

Защо е важна оптимизацията на вашите изображения

 
Изображенията са от съществено значение, за да направите съдържанието ви интересно и споделяно. Хората са много по-склонни да купуват от компания, чийто уебсайт има атрактивни и подходящи изображения и видеа. Именно за това ние в www.digital.bg отделяме сериозно внимание на видео ревютата. Можете да оптимизирате снимките, като добавите ключови думи към файловете с изображения в описанията и мета описанията. Уверете се, че оптимизирате и размера на снимката. Снимките, които са твърде големи, ще забавят времето за зареждане и ще навредят на SEO.
 
Направете изображението възможно най-малко, без да компрометирате видимостта или качеството. Много редактори на изображения ще ви позволят да направите това с техните вградени функции. Популярни приложения за обработка на изображения - Squoosh, безплатен инструмент, който ви позволява бързо да преоразмерявате и компресирате вашите файлове с изображения, Canva – популярен и удобен безплатен редактор за изображения и (платено) видео, Kapwing модерен редактор и ресайзър на видеа.
 
Защо е важно вашето съдържание да е споделяно?
 
Вече имате качествена SEO, богата на съдържание интересна статия, която искате хората да прочетат. Следващата стъпка е да я направите споделяема. Уебсайтове като ShareThis и AddThis правят лесно добавянето на бутони за социални медии към вашия уебсайт, за да могат хората да споделят лесно съдържанието. Когато една публикация е споделяна от потребителите, тя носи външни връзки към вашият сайт, които носят още трафик, а също и повишава ангажираността на потребителя

Защо трябва да създаваме  висококачествено съдържание?
 
Това изглежда доста очевидно, но не винаги се прилага. Най-добрият начин да накарате хората да четат и да се занимават с вашето съдържание е да пишете съдържание, което е полезно и забавно. Търсачките възнаграждават сайтове, които имат висококачествено и подходящо съдържание. Качеството е по-важно от почти всеки друг фактор в списъка. След като имате добра идея за това как искате да пишете и форматирате съдържанието си, помислете да използвате някои от следните инструменти, за да опростите и подобрите процеса на писане.
 
Инструменти за оптимизиране на съдържанието
 
Важно е да отбележим, че описаните по-долу инструменти работят основно за материали на английски език, но от тях може да научите доста полезни принципи.
 
Редактор на Хемингуей
 
Hemingway Editor е фантастичен инструмент за ежедневните задачи за писане, но е особено полезен при преглед на статии за SEO оптимизация. Hemingway Editor анализира вашите статии, за да открие и подчертае всички изречения, които са трудни или "много трудни" за четене. Той също така подчертава случаи на пасивен глас, т.е. “скука” . Статии, които са много четими, се споделят по-често, а статиите, които се споделят най-много, получават най-добрата SEO оценка. Недостатъци на този редактор: Работи само за английски език и е платен.
 
Read-Able
 
Read-Able е подобен на Hemingway Editor по своята способност да анализира вашите статии въз основа на четимост. Но вместо да подчертава изречения, които са трудни за четене, той дава на вашия текст цялостна оценка за четене. Резултатът ви казва каква възрастова група ще може лесно да прочете страницата. Ако имате URL адрес на уебсайта, можете да въведете URL адреса вместо текста.
 
ESSAY MAMA
 
Essay Mama предлага на клиентите голямо разнообразие от услуги за писане. Екипът от професионални писатели може да създаде SEO приятелско съдържание за вашия уебсайт. Тъй като е абсолютно жизненоважно да предоставите на читателите си чисто и правилно съдържание, Essay Mama може също да предостави услуги за корекция и редактиране. Ако искате, можете да накарате уебсайта да форматира съдържанието и да добавя заглавия и изображения.
 
 HELP.PLAGTRACKER
 
Когато пишете уеб-базирано съдържание, естествено е да се обърнете към подобни уебсайтове за вдъхновение. PlagTracker ще анализира статията ви, ще открие всякакви случаи на плагиатство и ще ги замени с ново, оригинално съдържание. Този уебсайт може да ви помогне да сте сигурни, че статиите ви никога няма да съдържат плагиатско съдържание.
 
Проверка на плътността на ключовите думи
 
Проверка на плътността на ключовите думи сканира вашия текст или URL адрес, за да разбере колко пъти сте цитирали всяка ключова дума. Особено полезно е, ако имате много голяма статия и искате да сте сигурни, че тя не е прекалено наситена с ключови думи. Както бе споменато по-горе, ключовите думи трябва да заемат около 1-2% от текста.
 
Съществуват множество инструменти за SEO оптимизация, които в случай на интерес ще разгледаме в следващи публикации в www.digital.bg
 
 А сега е ваш ред да опитате да създадете по-качествено и полезно съдържание.
 
Надяваме се, че сте намерили това съдържание за полезно. Ако използвате инструментите и съветите, споменати в този списък, ще можете да създадете SEO оптимизирани материали, независимо от индустрията, за която пишете. В крайна сметка ще се научите да пишете съдържание, което хората искат да четат и споделят. SEO приятелските уебсайтове получават повече трафик, а по-високите нива на трафик подобряват вашия SEO резултат. Какви други идеи имате, за да подобрите качеството на вашия SEO? Имате ли допълнителни трикове за постигане на по-добри резултати от търсачките? Споделете ги в коментарите.
 
Споделете с нас какво още искате да научите от www.digital.bg на всякакви технологични тематики.