Gmail е изключително популярна имейл услуга, с лесен за използване уеб интерфейс. Настройките, които са по подразбиране обаче не винаги отговарят на нашите желания.

 

Информацията на How To Geek ще ви бъде полезна ако се питате как да персонализирате Gmail.

1. Разгънете или свийте страничната лента

Страничната лента на Gmail – зоната вляво, която ви показва Inbox, Sent Items, Drafts и т.н. – заема много пространство на екрана. Това е голям проблем когато сте на по-малко устройство. За да промените или свиете страничната лента, кликнете върху иконата на менюто в горната лява част на приложението.

 

Страничната лента се свива и виждате само иконите.

 

Кликнете върху иконата на менюто, за да видите отново цялата странична лента.

2. Изберете какво да се показва в страничната лента

Страничната лента включва неща, които определено ще използвате (като Inbox), но също така показва елементи, които рядко или никога няма да използвате. В долната част на страничната лента виждате „More“, което по подразбиране се свива и крие неща, които рядко използвате. Можете да плъзнете и пуснете нещата от страничната лента към списъка „More“, за да ги скриете.

 

 

Можете също да плъзнете и пуснете в страничната лента всички елементи под „More“, които използвате редовно, така че те да са винаги видими.

3. Скрийте (или преместете) прозореца за чат на Google Hangouts

Ако не използвате Google Hangouts за разговори или телефонни обаждания, можете да скриете прозореца за чат под страничната лента.

 

 

За да направите това, кликнете или докоснете зъбното колело в горния десен ъгъл на приложението и след това изберете „Settings”.

 

 

Кликнете върху „Chat,” изберете опцията „Chat Off” и кликнете върху „Save Changes“.

 

 

Gmail се презарежда без прозореца за чат. Ако някога искате да го включите, върнете се в Settings –> Chat и изберете опцията „Chat On”. Ако използвате Google Hangouts, но не искате прозореца за чат в долната част на страничната лента, можете да го покажете от дясната страна на приложението. За да направите това, кликнете върху зъбното колело в горния десен ъгъл на приложението и изберете „Settings“.

 

 

Кликнете „Advanced” и превъртете надолу до опцията „Right-Side Chat”. Кликнете „Enable” и после кликнете „Save Changes“.

 

 

Gmail се зарежда отново с прозореца за чат от дясната страна на интерфейса.

 

4. Променете плътността на показващите се имейли

По подразбиране Gmail показва имейлите ви с голямо пространство между тях, включително икона, която идентифицира типа на прикачения файл. Ако искате да направите дисплея на електронната си поща по-компактен, кликнете върху зъбното колело в горния десен ъгъл на прозореца и изберете „Display Density“.

 

 

Отваря се менюто „Choose a View” и може да избирате „Default,” „Comfortable“, или „Compact“.

 

 

Изберете желаната опция за плътност и натиснете или докоснете „OK“. Можете да се върнете в това меню по всяко време, за да промените настройката за плътност.

 

5. Показване само на темата на имейла

По подразбиране Gmail показва темата на имейла и няколко думи от него.

 

 

Можете да промените това, и да виждате само темата на имейла. За да направите това, кликнете върху зъбното колело в горния десен ъгъл и след това изберете „Settings“.

 

 

Кликнете върху „General,” превъртете надолу до секцията „Snippets” и изберете „No Snippets.” Кликнете „Save Changes“.

 

 

Gmail вече ще показва само темата на имейла.

 

6. Активирайте екрана за визуализация

Подобно на Outlook, Gmail има прозорец за визуализация, но не е активиран по подразбиране. За да го включите кликнете върху зъбното колело в горния десен ъгъл и изберете „Settings“.

 

Кликнете върху „Advanced” и превъртете надолу до опцията „Preview Pane”. Кликнете опцията „Enable” и после изберете „Save Changes“.

 

 

Gmail вече показва вертикален (както е показано по-долу) или хоризонтален прозорец за визуализация.

 

Вижте 9 полезни трика за по-добра работа с Gmail