Никога, нищо не изчезва напълно от интернет. Независимо дали дадена уеб страница е била видима само за няколко минути преди да е била изтрита или няколко години, има начини, по които можете да я видите отново.

 

От How To Geek разкриват как можем да осъществим достъп до уеб страница, която не може да се зареди нормално.

Начин 1:

Google и други търсачки изтеглят и съхраняват копия на уеб страниците, които индексират. Ако дадена уеб страница е била изтрита, можете лесно да прегледате най-скорошното ѝ копие, кеширано от Google.

 

Когато някоя уеб страница не се зарежда, кликнете върху бутона за връщане назад в уеб браузъра. Кликнете върху стрелката вдясно от адреса на уеб страницата и кликнете върху „Cached“, за да видите старото копие.

 

Ако страницата се зарежда бавно, кликнете върху линка „Text-only version” в горната част на кешираната страница. Уеб страницата ще се зареди незабавно, но няма да виждате изображенията. Ще видите датата и часа, когато Google е създал това кеширано копие. Те ще бъдат показани в горната част на страницата.

 

Има и по-бърз начин да прегледате кешираното копие на Google от която и да е уеб страница. Трябва само да изпишете следния адрес в адресната лента, замествайки example.com/page.htm с пълния адрес на уеб страницата, която искате да видите, като пропуснете "http: //" или "https: //" от началото на адреса:

 

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:example.com/page.htm

 

Ако използвате Bing, може да кликнете върху стрелката сочеща надолу отдясно на адрес и да кликнете върху „Cached page“, за да видите копие от кеша на Bing.

Начин 2:

Може да използвате и Wayback Machine – архива на интернет, който ви позволява да преглеждате по-стари копия на уеб страниците, така че можете да видите как една страница е изглеждала преди години. 

 

За да направите това отидете на страницата на Wayback Machine. Сложете пълния адрес на уеб страницата, която искате да видите в полето и кликнете върху „Browse History”. Ако просто искате да видите последното кеширано копие на уеб страница, можете да кликнете върху датата в горната част на архивната страница. Ако искате по-старо копие, можете да изберете година и дата, за да видите как уеб страницата се е виждала тогава.

 

Можете да кликнете върху връзките, които се появяват на страницата след зареждането ѝ, за да видите други уеб страници, как са изглеждали на тази дата. Този инструмент ви позволява да преглеждате цели уеб сайтове, които са изчезнали или са се променили драматично.

 

Вижте 5 приложения, които гарантират сигурността ни в Интернет