Настолните компютри не са единствените устройства, които могат да бъдат засегнати от вирус. Android джаджите също имат този софтуерен проблем и той се разраства с всеки изминат ден. Ако устройството ви се зарази с вирус, можете да извършите нулиране и връщане към фабричните настройки на джаджата си, за да се отървете от зловредния софутер, но това означава, че вие ​​ще загубите всичките си данни - снимки, игри, текстови съобщения, както и всичко останало. Ето защо възстановяването на фабричните настройки трябва да бъде последната ви възможност.


Как да отстраним вирус от Android устройство, без да възстановяваме фабричните му настройки? Можем да разберем благодарение на makeuseof.

Първо се уверете, че устройството ви наистина е заразено с вирус

Ако телефонът ви не работи добре, много е вероятно той да е заразен с някакъв зловреден софтуер. Едно грешно натискане някъде в мрежата може да е станало причина за инсталирането на зловреден файл на вашия телефон. Този файл може да тегли от живота на батерията на устройството, интернет ресурси или личните ви данни.


Вашето Android устройство отказва да се зареди или създава проблеми всеки път, когато се стартира. Или може би не можете да изтегляте приложения от Play Store. Тези проблеми не е задължително да са причинени от вирус. Така че не се паникьосвайте, а се опитайте да си отговорите на следните въпроси:

 

1. Дали проблемът не е започнал, след като сте изтеглили някое приложение или файл?

2. Наскоро инсталирали ли сте приложение от източник на трета страна?

3. Кликали ли сте върху някои реклама, което е довело до изтегляне на файл или приложение, което не сте искали?

4. Дали проблемът не се случва само, когато стартирате определено приложение?

Инсталирайте и стартирайте приложение за сканиране на устройството ви за вируси

Стартирайте някое антивирусно приложение, за да видите дали няма да бъде засечен вирус. За Android могат да бъдат намерени много такива приложения – например безплатното Avira Antivirus Security for Android или  Kaspersky Internet Security for Android ($ 14,95 на година с 30-дневен пробен период).

Ръчно изтриване в Safe Mode

За да заредите Android устройството си в Safe Mode натиснете и задръжте Power бутона докато на екрана не видите “Power Off / Reboot”. Натиснете и задръжте “Power Off” докато не бъдете подканени да “Reboot to Safe Mode”. Натиснете “OK” и изчакайте устройството да се рестартира. В един от ъглите, ще видите воден знак на "Safe Mode". Този метод за съжаление не винаги работи тъй като Android производителите персонализират ROM-овете. За повече информация за вашия модел може да се отправите към XDA Developers Forum.

 

След като вече сте заредили в Safe Mode, отидете в Settings > Apps > Downloaded. Разгледайте списъка с инсталираните приложения и се опитайте да откриете зловредния файл. Това може да не е лесно задача, но се опитайте. Ако го откриете натиснете “Uninstall”, за да го изтриете. Ако този начин успее, стартирайте телефона си нормално. Ако приложението не може да бъде изтрито то навярно има Device Administrator Access. В такъв случай за да го премахнете последвайте тези стъпки:

 

1. отидете в Settings > Security > Device Administrators.

2.  Намерете приложението и докоснете отметката до него.

3. Докоснете “Deactivate”.

4. Върнете се в Settings > Apps > Downloaded и изтрийте приложението

 

Вижте как да обновим софтуера на Android смартфон или таблет