YouTube стимулират потребителите да стриймват повече съдържание на живо, което гарантира допълнителен трафик и приходи за компанията. Разнообразният каталог от съдържание и възможностите за стрийминг на видео услугата могат да ни забавляват в продължение на часове.

Aко гледате документални филми или по-дълги клипове вероятно ви се е искало да можете по-лесно да превключвате между различните епизоди и части на видеото. Има лесен трик, който може да улесни целия процес, но е необходимо да запомните ключови думи, които присъстват в съдържанието.

Функцията за транскрипция на YouTube е полезен инструмент, който е подходящ и за тази цел. Така например, ако гледате целия запис на Google I/O 2021 конференцията вероятно ще ви направи впечатление, че компанията представи концепция с името Material You.

Запомнянето на термина е достатъчно след това да откриете точно тази част във видеото с вградените алгоритми за транскрипция на YouTube, информира AndroidPolice. Стартирането на функцията става от менюто с настройки на YouTube.

 

 

Eто как да се възползвате от функцията:

1. Отворете желаното видео в YouTube.

2. Изберете менюто с три точки в долната част под видео плейъра.

3. Кликването на иконата ще ви покаже две опции: Report и Open Transcript.

4. След като изберете втората опция ще заредите прозорец със стенограма, описващо какво се случва в клипа.

5. Използвайте вгрaдения Find in Page инструмент на браузъра, който може да включите с Ctrl + F, за да въведете ключовата дума.

 

 

Можете да изпробвате трика с пълното видео на Google I/O 2021, което е дадено като пример и ключовата дума "Material You" от този линк. Можете да го направите и с други клипове, тъй като транскрипцията се извършва автоматично от алгоритми с машинно обучение.

 

Още от Digital: YouTube тестват функция за автоматичен превод на заглавията и описанията на клиповете