По време на глобална пандемия от COVID-19, трябва да сме максимално предпазливи и стриктни в изпълнението на заръките, които ни дава СЗО (Световната Здравна Организация). Сред тях са перфектна лична хигиена, домашна изолация, а при излизане навън - задължително използване на предпазни мерки като защитна маска, очила и ръкавици.

Ако сте сред отговорните хора, които излизат навън само с изброените аксесоари, със сигурност вече сте изпадали в ситуацията да искате да отключите смартфона си по някой от модерните бързи начини, но това да не може да се случи. 

 

 

Под "модерни" визираме отключването с пръстов отпечатък и лицевото разпознаване. Във видео ревютата в които тестваме различни смартфони сме ви показвали експерименти в които отключваме устройствата след като сме сложили диоптрични или слънчеви очила, с брада и мустаци, както и без тях. В резултат повечето тествани смартфони се отключиха. Когато обаче лицето ви е закрито с маска, отключването на смартфона е невъзможно. 

В Интернет се появиха различни идеи, как да обучим камерите на смартфоните си, да ни разпознават с маска на лицето. Сред тях имаше откачени като тази, в която потребител ни съветва да принтираме снимка на лицето си върху маската, но има и доста интересни. Като тази в която при задаване на лицето за разпознаване, сгъваме маската си наполовина пред камерата. 

По отношение на Fingerprint обаче нещата са сигурни - категорично не можем да отключим смартфона си по този метод, когато сме с ръкавици. Без значение дали е вграден в дисплея или някъде по корпуса на смартфона, когато сте с ръкавици, Fingerprint не може да сработи, по простата причина, че гумената ръкавица, колкото и фина да е тя, не копира уникалният отпечатък на пръста ви. Говори се за бъдещи разработки на ръкавици, които външно копират отпечатъка ви, но това за момента в рамките на човешката фантазия. 

 

 

Погледнато по-реалистично, в момента имаме три алтернативи. Първата е да въвеждаме цифрова парола за отключване, а втората да си изберем символ за отключване. Доказано е, че сензорите на дисплея работят когато сте с гумени ръкавици. 

Ако пък нямаме какво толкова много да крием в телефона си. Третата алтернатива е лесно да премахнем всички заключващи смартфона механизми и той да се отключва просто при натискане на бутона за активация.   

Още от Digital.bg: Най-добрите безплатни Android приложения за конвертиране на JPEG в Word формат