Модерните смартфони вече предлагат доста пространство за файлове. 128GB постепенно се превръща в нормална опция, а някои модели вече предлагат и дори 1ТВ. И все пак, мястото в смартфона може неусетно да се стопи, особено ако човек използва устройството много активно.

 

Любопитно: Kaк да освободим над 20GB свободно място на компютъра

 

За щастие, особождаването на място в смартфон с Android не е много трудно. AndroidPolice дава няколко семпли, но ефикасни съвета как да имаме повече свободно пространство в паметта на телефона си.

 

Изтрийте ненужните приложения

Това е най-очевидното, но все пак мнозина хора го пропускат. Ако човек разгледа списъка с приложения в телефона си, може да се изненада колко много програми и игри има, които почти не използва или напълно е забравил, че е инсталирал. Модерните приложения и особено игрите обаче взимат доста пространство. За някои игри може да е няколко гигабайта. Затова всички приложения и игри, които не се използват редовно, може да бъдат изтрити.

 

Отървете се от дублиращите се снимки

Полезно: 5 Android приложения за изтриване на дублиращи се снимки

Смартфоните вече правят много красиви снимки, но те са с голям обем. Неусетно големият архив снимки може да се превърне в десетки гигабайти взето пространство. Затова е добре те да бъдат копирани на услуга като Google Photos, облачен архив или на компютър. След това могат да бъдат изтрити от телефона и това ще освободи доста място.

 

 

Почистете старите файлове

Полезно: Как да изчистим кеша в Android смартфон

Всяко приложение генерира множество временни файлове. Те обаче не винаги биват изтрити. С времето се натрупват и може да вземат няколко гигабайта пространство, без да има видима причина. Приложението Files на Google може да помогне. То открива такива файлове и ги почиства. Освен това може да открива и дублирани файлове и да препоръчва деинсталирането на рядко използвани приложения. Алтернативни предложения са SD Maid, Clean Master и др. Files by Google е по-препоръчвано заради факта, че е на Google и е доста ефективно.

 

 

Добавяне microSD карта

Полезно: Какво трябва да знаем за използването на MicroSD карта в Android

Повечето телефони все още поддържат microSD карти. Android може да използва такива карти, за да прехвърля в тях приложения и файлове. Това освобождава място във вътрешната памет на телефона, което помага на Android да работи по-добре.

 

 

Препоръчително е да се избере microSD карта с рейтинг A2. Това означава по-висока производителност и съответно съвместимост с бързо прехвърляне на данни за приложенията. Картите са по-бавни от вградената памет, затова може да се използват най-вече за по-леки приложения и съхранение на файлове.

 

Още от Digital: Лесен трик позволява да освободим пространство на смартфон с Android