От юни 2021г. Google въведе ограничение от 15GB безплатно пространство, което е налично за даден потребител и се споделя от Gmail, Google Drive и Google Photos. При разумно управление на личния профил, тези 15GB могат да са напълно достатъчни за пълноценна работа, отбелязва  Wired и дава няколко съвета как да постигнем това.

Също така е важно да се отбележи, че при изразходване на 15-те безплатни гигабайта, данните ви няма да изчезнат. Просто няма да могат да се добавят нови и има вероятност да не може да се получават имейли в Gmail докато потребителят не освободи място или не премине към платен план с повече капацитет. Ето как да освободим място.

 

 

В Gmail

Самите имейли не взимат много място, но с времето може да се натрупат доста. Особено, ако често има и прикачени файлове. Може да изтриете по-старите писма чрез въвеждане на older_than:1y в търсачката на Gmail и така тя ще покаже всички имейли, които са по-стари от една година. Може да сменяте 1y с друг срок или дори с 3m за три месеца и т.н.

 

 

Прикачените файлове могат да се търсят с командата has:attachment larger:10m, което ще покаже писмата с прикачени файлове над 10МВ. Почистете и папката Спам.

 

Google Drive

Отворете Google Drive в браузъра си и кликнете линка Storage в лявата колона. Там ще видите всички файлове в профила си, като най-големите обикновено са сортирани най-отгоре. Може да ги изтриете, като не забравяйте да почистите и папката Trash, защото файловете там се пазят още 30 дни.

 

 

Ако искате да изтриете няколко файла наведнъж, може да ги маркирате като натиснете и задържите CTRL на клавиатурата (CMD за Mac) и да кликнете върху всеки файл. Също така отделете малко време, за да разгледате останалите файлове и изтрийте тези, които вече не са нужни. Също така може да ги прехвърлите към друга услуга или да ги изтеглите на компютъра си, ако не искате да ги триете, но и не ги използвате често.

Използвайте и търсачката на Google Drive, за да търсите файлове – снимки, видео и други разширения. Така по-лесно ще откриете нещата, които взимат най-много място и не са ви нужни.

 

Google Photos

Google Photos е най-големият „виновник“ за бързото изчерпване на 15-те безплатни гигабайта. За щастие е лесно да се управлява дори и през мобилните приложения за Android и iOS.

От тях може да се влезе в Library > Utilities, където има специални инструменти за анализ на снимките във Photos и препоръка кои да бъдат изтрити. Разбира се, крайното решение се взима от потребителя. Може да търсите по категории и др.

 

 

Ако използвате Google Photos през уеб интерфейса, може да влезете в Settings > Recover Storage . Там има още инструменти за оптимизиране на снимките, компресиране на резолюцията и др. Може да търсите и по категории, дати и много други критерии. Всичко това може да отнеме малко време, но ще откриете и изтриете множество ненужни снимки и клипове, което ще освободи много място.