Много често хората просто прибират стария си лаптоп някъде и забравят за него.

Устройството обаче може да бъде много полезно за малките деца. При това не само за забавление, но и за обучение. How-to Geek описа как да подготвим стария си лаптоп за децата и те да извлекат максимума от него.

 

Любопитно: Защо е добре да покрием уеб камерата на лаптопа си докато работим от вкъщи

 

Почистване

Първо е важно да почистим корпуса на лаптопа. Това може да стане лесно при изключено устройство и свалена батерия (когато това е възможно).

Някои производители имат и специални указания на сайтовете си как да се почисти даден модел достатъчно добре. В повечето случаи леко влажна кърпа с лек почистващ препарат ще е достатъчна, както и внимателно почистване на прахта.

След това трябва да почистим и дигиталното съдържание на лаптопа. Трябва да се премахнат всички излишни файлове, както и неподходящото съдържание. Добро решение би било направо операционната система да се преинсталира и обнови, за да започне „на чисто“.

 

Полезно: Най-добрите образователни приложения за деца

 

По-голяма сигурност

След като всичко работи добре, време  е за затягане на сигурността. Инсталиране на антивирусен софтуер и конфигурирането му е първата стъпка.

В зависимост от възрастта на детето, може да се наложи и добавяне на приложение за родителски контрол.

Windows 7 и Windows 10 имат вградени такива функции. Те позволяват по-лесно ограничаване на достъпа на децата до неподходящо съдържание в интернет.

 

 

Още софтуер

Сега е време и за добавянето на подходящи приложения и игри. Децата със сигурност вече имат поне няколко игри, които харесват и очакват да намерят в лаптопа си. Има и някои атрактивни приложения за обучение, които също могат да се харесат на децата, в зависимост от нивото им на познания по английски. Такива приложения са:

 

Полезно: Най-добрите образователни игри за деца

 

PBS Kids – разнообразно съдържание и игри за деца

 

Minecraft – популярна игра, която мотивира креативността


Hoopla – безплатни електронни книги за деца

 

Scratch – обучение по програмиране за деца от 4-годишна възраст

 

ABC Mouse – колекция образователни игри

 

Vitrual Field Trips – виртуални обиколки на известни места по света

 

Google Classroom – популярно приложение за учене вкъщи

 

Ускоряване

Тези приложения са сравнително леки, но може да са проблем за по-старите лаптопи. В такива случаи може да се използва по-нова версия на операционната система или по-лека платформа като Chrome OS на Google.

Това ще е известно техническо изпитание за родителите, но заедно с децата може да бъде превърнато и в интересно приключение, което да запознае децата с някои от особеностите на компютрите и операционните системи. Стига, разбира се, да проявяват интерес към технологиите за нещо повече от игри и забавления.

 

Още от Digital: Какво трябва да знаем когато купуваме лаптоп