Лято е! Горещо е, а вие нямате климатик. Може би се е повредил, а закупуването на нов отнема време.

Според Make Use Of има доказани начини, по които може да охладите дома си, дори когато нямате климатик.

Изключете телевизора, гейминг конзолата, компютъра, готварската печка

Първото нещо, което трябва да направите, е да изключите всичко, което генерира топлина. Телевизорът ви излъчва топлина, както и вашият компютър. Дори вашият лаптоп вероятно  генерира повече топлина в горещ ден. Що се отнася до вашата конзола за игри, добре е да изключите и нея.

Вентилаторите на тези устройства в горещината ще работят извънредно, избутвайки горещия въздух от вътрешността на устройствата във вашата стая. Те се нуждаят от охлаждане, колкото и вие - в някои случаи и повече. Изключването им ще предотврати повреди в системата, причинени от прегряване.

Вероятно ще забележите разлика в рамките на 10 минути след изключване на вашия лаптоп или компютър. Изключването на телевизора може да отнеме малко повече време, за да се отрази. Междувременно гейминг конзолите генерират доста малко топлинна енергия, така че въздействието от изключването на вашия Xbox или PlayStation може да бъде почти незабележимо.

Отваряйте прозорците в точното време

Когато е по-хладно, в началото на деня (обикновено около изгрев), отворете вратите и прозорците, за да охладите дома си. По-късно през деня, когато се затопли, затворете прозорците и външните врати и пуснете завесите, за да запазите хладината за по-дълго време. Ако имате вентилатор, включете го, за да улесните въздушния поток.

Използвайте памучни постелки

Горещите нощи са непоносими. Как да се охладите, когато светлините са угасени, всичко е изключено, но все още се потите? Разбира се, сега е подходящо време на отворите прозорците, но  трябва да сте наясно, че тънките памучни чаршафи са идеални за горещо време. Те ви покриват и по този начин осигуряват достатъчно топлина, за да не се преохладите през нощта и ви позволяват да регулирате телесната си температура.

Инсталирайте енергийно ефективни интелигентни крушки

Старите електрически крушки генерират много топлина. Наличието на нажежаема жичка означава, че топлината се излъчва, както и светлината. В горещо време тази топлина се усеща осезаемо. Енергийно ефективните крушки, които излъчват далеч по-малко топлина, са по-интелигентна опция.

Включете вентилатора на банята и аспиратора в кухнята

Обяснихме, че определени уреди трябва да бъдат изключени. Има обаче неща, които можете да включите, за да улесните охлаждането на дома си. Много бани и кухни разполагат с вентилатори за изсмукване на въздуха. Включването им може да помогне значително. Това ще допринесе за подобряване на въздушния поток.

Един обикновен вентилатор също може да помогне много. Осцилиращите вентилатори са особено полезни за контролиране на въздушния поток.

Ако трябва да готвите, изберете по-хладно време за това

Един от начините да се охладите е като ядете студена храна - плодове, салати, кисело мляко, студено месо. Готвенето със сигурност не е добра идея в горещините. Ако трябва да готвите, изберете за по-хладно време, може би рано сутрин или късно вечер.

Как да охладите тялото си

Намирането на начини да се охлаждате също е чудесно решение. Защо? Е, може би вие сте причината в стаята да е горещо. В крайна сметка телесната ви температура е около 36 градуса по Целзий. Много топлина се губи от главата, ръцете и краката ви, за да поддържате това ниво.

И така, какво може да направите по въпроса? Вземете студен душ. Това не само ще ви охлади, но и ще се почувствате по-добре. Облечете се в леки памучни или ленени дрехи, за да подобрите въздушния поток около вашето тяло.

Пиенето на студени напитки от хладилника също може да помогне. Обливането на краката със студена вода също може да помогне. Междувременно да напомним, че движението генерира топлина. Ето защо когато е студено, за да се загреем се движим.

 

Вижте AMD ще използват различни системи за охлаждане в новите видео карти Radeon