Краят на годината е винаги свързан с дълга поредица от промоции и намаления в практически всички магазини. Търговците се надпреварват за всеки лев и се надяват да привлекат всячески възможно най-много клиенти. За хората това трябва да значи по-добри оферти и спестяване на пари, но не винаги става точно така.

 

Полезно: Как да изберем смартфон

 

Често се оказва, че покрай атрактивните промоции можем да се подлъжем да си купим повече неща, отколкото реално са ни нужни. Често дори си мислим, че спестяваме пари, като купуваме повече неща на промоция. Реално обаче може да се окаже, че сме похарчили доста повече отколкото сме искали и накрая имаме продукти, които не са ни напълно необходими. С няколко лесни правила можем да си спестим това и да не купуваме излишни неща от промоциите.

 

Полезно: Как да направим избор на продукт в онлайн магазин

 

Премисляме добре от какво реално имаме нужда

Факт е, че винаги имаме нужда от нещо ново. Може да е телефон, микровълнова фурна, обувки, инструменти и др. Намаленията са добър момент да вземем някои от тези неща на добра цена. Но не означава, че задължитлено трябва да купим всичко сега или никога. Преди да започнем да разглеждаме промоциите е добре хубаво да помислим и определим кои са нещата, които са ни най-необходими.

 

Определяме си бюджет и го спазваме

Следващата стъпка е да преценим колко пари можем да дадем за покупки. Това ще ни помогне и да определим още по-добре кои продукти са ни най-нужни. Много е важно да се придържаме към този бюджет и да не се поддаваме на изкушението да купуваме други неща. Ако сме под бюджета, чудесно, това вече ще е реално спестяване на пари, когато сме взели всичко необходимо и сме похарчили по-малко.

 

Полезно: Какво трябва да имаме предвид при избора на продукт във физически магазин

 

Не търсим „какво друго интересно има”

Разбира се, в такава ситуация ще се изкушим да видим какви други интересни промоции има. Ако го направим, рискуваме да прахосаме спестените пари и дори да надскочим бюджета. Ще попаднем именно в капаните на търговците тип „а, това е интересно и не бих го купил ако беше на оригиналната си цена, но сега си заслужава”. Щом не ни е в оригиналния подбор от неща, които са ни най-важни, значи не е важно. Няма да спестим пари ако купим нещо евтино, от което реално нямаме нужда

 

Премисляме добре дали този уж изгоден порадък реално ще е полезен

Често използваме промоциите, за да купим подарък по-изгодно. Тук трябва да приложим същия критерий и да помислим сериозно дали въпросният подарък реално ще е от полза на получателя или просто така ни се струва, защото е по-евтин.

 

Не се поддаваме на емоцията

Това вече го споменахме, но е много важно. Един от триковете на промоциите е използването на емоции. Слагат се часовници с оставащо време, пишат се оставащи бройки или други трикове. Всичко се прави с цел да се накара човек да побърза и да купи нещо, за да не изпусне момента, а пък после да му мисли. Поддадем ли се на емоциите, може набързо да накупим много неща, от които реално нямаме нужда, но за кратък момент ще ни донесат удоволствие. Докато не видим касовата бележека.

 

Да не прибързваме с решенията, промоции ще има винаги

За финал, не трябва да прибързваме с решенията какво да купим. Добре е да проверим внимателно дали продуктът отговаря на описанията и на очакванията ни. След това и да видим алтернативни предложения и оферти. Дори и да изпуснем някое много изгодна оферта, намаления и промоции ще има винаги. Понякога дори можем да открием по-добра оферта по-късно още същия ден. Светът няма да свърши дори и да купим продукта с 50 лв. по-евтино, вместо с 55 лв.

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix