Искате ли да знаете как да накарате вашия компютър да ви чете? Налични са няколко различни подхода, според Make Use Of. Както Windows, така и Mac имат собствени инструменти, които могат да четат документи и MS Word файлове на глас, но има и приложения на трети страни.

 

1. Може ли Microsoft Word „да чете“ на глас?

Отговорът е „Да“. Приложението има собствен вграден четец на документи, наречен Speak. Не е необходимо да използвате вградената опция на вашата операционна система. Можете да накарате Word да ви чете както в Windows, така и в Mac, което води до безпроблемно изживяване в двете платформи. Как да накараме Word да чете документи в Windows?

 

 

За да накарате Word да чете на вашия Windows компютър, следвайте стъпка по стъпка инструкциите по-долу: 

- Отворете документа, който искате да прочете Word.

- Поставете курсора там, където искате, за да започне четецът на Word.

- Отидете до Review -> Speech -> Read Aloud.

Четенето трябва да започне веднага. Ако това не се случи, кликнете върху бутона „Play“ в горния десен ъгъл на прозореца. Наличните гласове се определят от езиковата настройка, която използвате в документа. За да промените езика на текста, използвайте бутона в „Status Bar“ в долната част на страницата. Как да накараме Word да чете документи на Mac?

 

За да накарате Mac да чете текст от Word файл, можете да използвате същия процес като Windows:

- Отворете документа, който искате да прочете Word.
- Поставете курсора там, където искате да започне четенето.
- Отидете на Review -> Speech -> Read Aloud.

 

2. Как да накарате вашия компютър да ви чете?

 

И двете операционни системи имат вградени инструменти за четене на текст на глас.

 

В Windows

 

 

В Windows, вградения инструмент се нарича Narrator. Може да го намерите в Start менюто или чрез търсене с Cortana. Когато използвате Narrator за първи път, Windows ще ви подкани да преминете през 13-етапен процес на настройка. Можете да персонализирате много аспекти за начина, по който работи Narrator, включително настройки за стартиране, гласови настройки и персонализирани команди. Всички настройки са достъпни в прозореца на приложението Narrator. Когато Narrator работи, можете да го включите и изключите, като натиснете „Ctrl + Windows + Enter“.

 

В Mac

 

В Mac вграденият инструмент се нарича Speech, той е достъпен в менюто Accessibility Tools. За да го стартирате отидете до Apple -> System Preferences -> Speech. В горната част на прозореца можете да избирате различни гласове. Наличните опции са свързани с езиковите пакети, които стартирате в операционната система на вашия Mac.

 

3. Приложения на трети страни, с които да накарате вашия компютър да ви чете

Ако имате нужда от приложение, което да чете текст, вградените инструменти са най-добрият ви залог. Но въпреки това може да искате да ползвате приложение на трета страна. Такова има много като например Balabolka (безплатно), Natural Reader (безплатна и платена версия), eSpeak (безплатно).

 

Вижте най-добрите Android приложения за четене на текст на глас