Facebook мечтае за свят, в който всеки е свързан по всяко време. Може би затова е толкова трудно да се показваме офлайн във Facebook Chat. Самата идея за „офлайн“ или „невидим“ е антитеза на всичко, в което социалната мрежа вярва.

 

За щастие, възможно е да държите завесата на неприкосновеността на личния си живот, като същевременно оставяте най-близките си приятели и семейство да знаят, че можете да говорите с тях ако искат. От Make Use Of знаят как да изберем кои приятели от Facebook да ни виждат онлайн и кои не. Процесът е разделен на две части:
- Трябва да организирате приятелите си в списъци.
- Трябва да решите в кои списъци искате да се показва вашето онлайн състояние.

Създайте списъци с приятели

За да започнете, трябва да създадете някои списъци с приятели. Те ще формират основата за останалата част от процеса. Разбира се, списъците с приятели са полезни за много повече от изключването на състоянието на вашата дейност само за някои контакти. Те ви позволяват също да филтрирате споделяното от вас съдържание, да създавате персонализирани информационни емисии и лесно да каните групи от подходящи хора към събития.

 

Не забравяйте, че вашите списъци нямат отношение към това кой може да ви изпраща директни съобщения. Всеки, с когото сте приятели, може да се свърже с вас частно. Ако не искате това, отворете Settings -> Blocking -> Block Messages и въведете име. Ето как да създадете списък с приятели:

 

 

За да създадете нов списък с приятели (и да видите кои списъци вече съществуват), влезте в Facebook акаунта си и изберете „Friend Lists“ от панела в ляво. Веднага ще забележите, че Facebook вече е създал някои списъци от ваше име. Списъците могат да бъдат разделени в три категории: списъци с предварително зададени настройки, интелигентни списъци и персонализирани списъци.

Предварително зададените списъци са списъци, които Facebook е създал за вас, като близки приятели, познати и ограничени (приятели, които могат да виждат само обществени публикации).

 

Смарт списъците също са създадени от Facebook за вас. Те се попълват въз основа на местоположението ви, къде сте ходили на училище, къде сте работили, членовете на вашето семейство и т.н.

 

Потребителските списъци са списъци, които създавате сами. Можете да редактирате членовете на всички предварително съставени списъци, като кликнете върху името на списъка, като разширите падащото меню „Manage List“ (в горния десен ъгъл на страницата) и изберете „Edit List“.

 

 

За да направите нов списък, кликнете върху „Create List“ в горната част на страницата. Дайте име на списъка и въведете имената на приятелите си в полето „Members“. Когато сте готови, натиснете „Create“.

 

Сега ще бъдете отведени до главната страница на списъка. В горния десен ъгъл можете да добавите още хора към списъка. Уверете се, че сте напълно доволни от списъка, преди да продължите.

 

Как да покажете (или скриете) вашата онлайн активност?

След като създадете списъците си, време е да покажете или скриете активния си статус във Facebook. Има няколко метода, които можете да използвате, за да направите това. Можете да решите кой конкретно не може да ви вижда онлайн или да решите кой конкретно може да ви види онлайн. Зависи от подхода, който искате да предприемете. Не забравяйте, че ако има само няколко конкретни хора, с които не искате да говорите, отделянето им по име ще отговаря на нуждите ви.

 

Независимо от подхода, който ще изберете, трябва да направите някои промени в настройките на Facebook Chat. Върнете се към началната страница на Facebook. В дясната страна на екрана ще видите полето за чат. Кликнете върху иконата на зъбно колело в долния десен ъгъл, за да започнете. В менюто кликнете върху „Разширени настройки“. Ще се появи нов прозорец. Ще видите три опции:

- Изключете чата само за някои контакти.
- Изключете чата за всички контакти, с изключение на.
- Изключете чата за всички контакти.

 

Трите варианта са очевидни. Ако искате да ограничите достъпа до няколко души или сте създали списък с хора, които искате да ограничите, изберете „Изключване на чата само за някои контакти“.

 

 

Ако кликнете върху някоя от първите две опции, Facebook ще ви подкани да въведете името на дадено лице или името на списъка. Започнете да въвеждате името на списъка, който току-що създадохте и полето трябва да се попълни автоматично. Последната опция ви кара да изглеждате офлайн за всички.

 

Вижте как да разберем кой ни е блокирал във Facebook