Колкото повече използвате мобилните приложения на Google от смартфоните, толкова повече данни за всеки от нас се споделят с компанията. Алгоритмите им събират различни данни за активността ни в Maps, YouTube, Gmail и др., за да персонализират услугите на Google, съобразно потребностите на потребителите.

 

От една страна това е доста полезно, но от друга може да крие рискове за сигурността ни. Досега например трябваше сами да изтривате нещата, които посещавате от "Location History" секцията на профила си. Вече има как да го настроите автоматично изтриване след определен период от време.

 

Ето как да го направите, според Mirror.co.uk:

 

 

1. Отворете приложението Google Maps на смартфона.

2. Кликнете върху "Menu" иконата в горния ляв ъгъл.

3. Изберете опцията "Your Timeline".

4. Открийте "More"иконата в десния ъгъл и изберете "Settings and Privacy".

5. Скролнете докато не видите "Location Settings".

6. Стартирайте този раздел и кликнете върху "Automatically Delete Location History"

7.  Остава само да последвате инструкциите на екрана.

 

 

Разполагате и с възможността да блокирате напълно споделянето на данни за местата, които посещавате с Google. Tова може да стане от "Location History" секцията в акаунта ви. В последните месеци компанията предостави различни инструменти, с които да контролираме данните, които пази за всеки потребител. Добър пример са новите "Incognito Mode" режими в мобилните им приложения, които спират временно следенето.

 

Още от Digital: Осем начина да спрем Google да ни следи