Класическото Start меню в Windows 10 предлага разнообразни възможности за персонализация и бърз достъп до всички функционалности на платформата. В лявата страна има секция за достъп до Settings и други локации, а в средата списък с най-използваните приложения. Интерактивните Live Tile икони вдясно се ъпдейтват в реално време, за да ни държат информирани за важните. Оптимизирането на Start менюто, спрямо предпочитанията ни е важно, тъй като ще ви спести ценно време в откриване информация. 

 

Създаването на резервно копие на настройките в Start меню е добра идея, ако ви се налага да преинсталирате софтуера или използвате няколко акаунта на различни компютъра. Така няма да се налага да конфигурирате отново желания от вас дизайн, а директно ще го активирате със старта на Windows 10. Microsoft не пазят автоматично копие на тези данни, а всяка промяна, която въвеждате в Start меню се запазва и съхранява в папка с името "TileDataLayer", предаде mspoweruser. Ето как да архивирате настройките:

 

1. Логнете се в своя Windows 10 акаунт.

2. Отворете File Explorer.

3. Изберете последователно View раздела и сложете отметка на Hidden Items.

 

 

4. Следващата стъпка е да отворите следната локация: "C:UsersYOUR-ACCOUNT-NAMEAppDataLocalTileDataLayer".

7. Променете "YOUR ACCOUNT-NAME" с името на профила с настроките на Start меню, които искате да възстановите.

8. Изберете с десния бутон "Database" папката и с десния бутон настиснете "Copy". 

 

 

9. Въведете локацията, която желаете и преместете данните с "Paste".

 

 

10. Moжете да запишете данните от "C:UsersYOUR-ACCOUNT-NAMEAppDataLocalTileDataLayer" папката на външен USB източник или в предпочитана от вас облачна услуга.

 

Това е най-лесният начин на създадете копие с настройки от Start меню и да ги възстановите отново  на компютъра. Целият процес изисква няколко минути и дори не налага изтеглянето на допълнителен софтуер. Поддържането на допълнително копие на информацията ще ви спести доста неприятности, ако възникне неочакван инцидент с устройството ви.

 

Още от Digital: Windows 10 Home срещу Pro срещи 10S - коя версия е най-подходяща за вас