Вашият смартфон е от съществена част, за да поддържате връзка с приятелите и семейството си, така че най-вероятно си задавате въпроса как да го накарате да работи възможно най-дълго. Ако е така информацията на CNet ще ви е от полза.

Съветите по-долу са лесни за изпълнение и много бързо ще успеете да си изградите полезни навици.

Има хора, които вместо да се грижат за телефона си предпочитат всяка година да го подменят с нов, но това не е опция за всеки, особено в тези несигурни времена, в които живеем.

 

 

1. Не пропускайте актуализациите на приложенията

За да поддържате телефона си максимално бърз, важно е да актуализирате операционната система и приложенията на трети страни редовно. Тези актуализации не отнемат много време, а ползите могат да бъдат огромни.

Android и iPhone предлагат автоматични актуализации на приложенията, функцията трябва да бъде активирана по подразбиране. На Android телефон може да проверите дали е така, като отворите Play Store, плъзнете менюто от лявата страна на екрана, докоснете Settings и проверите дали има отметка до „Auto-update apps“. Ако имате iPhone, отидете в Settings -> iTunes & App Store и плъзнете опцията „App Updates“ в позиция „On“. 

 

 

За системните актуализации на Android телефон, можете да проверите дали има такива, като отворите приложението Settings и потърсите „Update“. Или можете да изчакате телефона ви да ви предупреди, че предстои актуализация, и след това да следвате подканите. Google пуска месечни актуализации за сигурност на Android около първо число на месеца, така че добре е да си изградите навик в средата на месеца да проверявате дали телефонът ви има актуализация.

Що се отнася до собствениците на iPhone, те имат възможност да разрешат на телефона си автоматично да инсталира всякакви нови актуализации. За да инсталирате актуализация или да включите автоматични актуализации, отидете на Settings -> General -> Software Update. Ако е налична актуализация, следвайте подканите, за да я инсталирате. Ако не, натиснете „Automatic Updates“, за да ги включите или изключите.

2. Почиствайте телефона си от приложенията, които не използвате

 

Телефоните имат ограничено количество памет, поради което е важно броят на неизползваните приложения да бъде сведен до минимум. Редовното изтриване на приложенията, които не използвате от телефона си, ще спести място за съхранение и ще попречи на приложенията да се изпълняват във фонов режим, което използва ценни ресурси.

Изтриването на приложения в iPhone е лесна задача - натиснете продължително иконата на приложението, докато тя започне да се клати, след което докоснете „X“.

Потребителите на Android имат още няколко възможности, но могат да следват подобен подход: натиснете продължително, изберете „App Info“ менюто, което се явява с икона „i“. От тук може да деинсталирате приложението.

3. Използвайте добър калъф за телефона си

 

Няма перфектна защита за телефона ви, в случай че го изпуснете на земята, но това не означава, че не трябва да инвестирате в калъф, който да го предпазва. Когато избирате калъф, гледайте той добре да покрива телефона ви, защото ремонтът на екрана е скъп.

Не е нужно да купувате най-скъпия калъф, но наличието на някакъв със сигурност ще помогне да удължите живота му. Да не говорим, че използването на калъф означава, че телефонът ви се запазва в добро състояние и вероятно ще може да му поискате по-висока цена, ако решите да го препродадете след време.

4. Пазете екрана и портовете чисти

 

Дори и да използвате калъф, отделяйте по няколко минути седмично, за да почиствате замърсяванията или мръсотията в порта за зареждане, областта на микрофона, решетката на високоговорителя и жака за слушалки, ако телефонът ви има такъв. Можете да използвате клечка за зъби, за да извадите праха или друга мръсотия попаднали там.

Разбира се, важно е да почиствате и екрана и корпуса на телефона си, за да не се събират бактерии по тях.

5. Избягвайте да използвате телефона си, когато той е горещ на пипане и се грижете за батерията му

 

Бързото зареждане няма да навреди на батерията на телефона ви, но оставянето ѝ рутинно да се изтощава до нула ще я повреди със сигурност. Вашият телефон също ще издържи по-дълго време, ако избягвате да поставяте устройството си в ситуации, в които батерията прегрява, като например да го оставите на пряка слънчева светлина.

Архивирайте телефона си редовно

Наличието на архив на данните на вашия телефон няма да направи нищо, за да удължи живота на телефона ви, но ще ви е от полза когато дойде време да го замените с нов. Всичките ви контакти, снимки, видеоклипове и персонализирани настройки ще бъдат готови за прехвърляне на новото ви устройство, за да не се налага да започвате отначало.

За iPhone проверете дали архивирането на iCloud е включено, като отворите приложението Settings. След това докоснете името си в горната част на екрана, последвано от iCloud -> iCloud Backup и се уверете, че плъзгача е в положение „On“.

Процесът за собствениците на Android телефони ще варира в зависимост от производителя на устройството им, но като цяло можете да отворите приложението Settings и след това да отидете в Google -> Backup. Някои производители на устройства, като Samsung, предлагат собствена услуга за архивиране в допълнение към Google. Най-лесният начин да намерите услугата за автоматично архивиране в облак на вашето устройство е да отворите приложението Settings и да използвате полето за търсене в горната част, за да потърсите с „Backup“.

 

Любопитно: Как да направим Android смартфона си по-ефективен