Заснемането на екрана от компютъра е функция, която може да бъде полезна в разнообразни ситуации. Понякога можете просто да снимете текст без да го записвате или да направите кадър на друг интересен обект. 

Независимо от това скрийншотите са разпространен начин за споделяне на информация. Ако имате устройство с Windows 10 имате разнообразни възможности как да се възползвате от тази функция. Ето как да го направите:

 

Print Screen 

Със сигурност най-лесният начин да направите снимка на екрана от компютър с Windows 10 е с класическия бутон, който при различните модели е изписан като "PrtScn" или "PrtSc". Eдно кликване е достатъчно да направите фото копие на съдържанието, което виждате на екрана. Няма как да го направите по-лесно и по-бързо от устройство с платформата.

 

Alt + Ptint Screen 

Има в случаи, когато бихте желали да сте още по-прецизни при снимането на това, което виждате на компютъра. Използването на комбинацията от "Alt" + "Print Screen" бутони  по едно и също време ще заснеме само тази част от дисплея, която използвате в дадения момент. Така например ще си спестите неудобството да споделите по погрешка нещо, което искате.

Както стандартната "Print Screen" функция ще запазите файла във вашия "Clipboard". Кадъра обхваща само активната част на екрана, което след това улеснява редакцията. 

 

 

Windows Key + Print Screen 

Използването на "Print Screen" е подходящо решение да заснемете активния прозорец, Ако натиснете едновременно бутоните Windows и Print Screen ще направите снимка на целия екран. Така снимката ще се запази под формата на PNG файл във вградената памет на компютъра. Можете лесно да откриете изображението от Windows Explorer. Най-често се съхраняват във Pictures папката, където трябва да откриете "Screenshots".

 

Snip & Sketch

Тази функция е изключително удобна и се предпочита от много потребители. Безплатна версия на "Snip & Sketch" е предварително инсталирана във всички устройства с Windows 10. Разработена е като наследник нa стария "Snipping Tool" и може да се открие като натиснете бутона Windows и въведете името "Snip & Sketch".

След като стартирате приложението е нужно да натиснете един бутон и да плъзнете своя курсор, за да очертаете оназич част от дисплея, която искате да снимате. Предвидени са и допълнителни инструменти, за да редактирате снимката, включително да рисувате или добавяте други виртуални обекти. 

 

Oще от Digital: Мicrosoft удължава софтуерната поддръжка на по-старите веррсии на Windows 10 заради коронавируса