Специалистите съветват, ако все още не архивирате данните си, трябва да започнете веднага да изграждате този навик. При всички тези ужасни истории за загуба на данни, не си струва риска. Не чакайте да изгубите ценна за вас информация, за да започнете да архивирате.

 

Има много начини да направите резервно копие на компютъра си и няколко инструмента за архивиране на данни, които могат да направят процеса изключително лесен. В тази статия от Make Use Of описват как да направим резервно копие на компютъра си, като използваме трите най-популярни услуги за съхранение в облака.

Кои файлове трябва да архивирате?

Когато говорим за "архивиране на компютър", това не означава непременно да създадете резервно копие на целия компютър – всеки един файл, папка, приложение и т.н. Това би било по-скоро клониране на твърдия ви диск, което е по-ангажиран процес, ненужен за повечето хора.

 

Трябва само да архивирате файлове с лични данни. Типовете ключови файлове включват документи, електронни таблици, презентации, снимки и изображения, музика и видеоклипове. С други думи, трябва да архивирате всеки файл, който сте създали или придобили лично и искате да запазите.

 

Не е необходимо да архивирате системни файлове – поне не в облака. Windows има две вградени функции, наречени System Restore and Factory Reset: част от локалния ви твърд диск е отделен за архивиране на системни файлове и възстановяването на системата ви от грешки.

 

Не трябва да архивирате и приложения. Приложенията могат да са от няколко стотин MB, така че е по-добре да направите резервно копие само на конфигурационните файлове, които правят приложенията уникални за вас. Ако някога трябва да преинсталирате приложение, трябва само да замените конфигурационните файлове.

 

Трудната част идва от това, че не всички приложения съхраняват конфигурационни файлове на едно и също място. Някои от тях се съхраняват директно в инсталираната папка на приложението, други се съхраняват в потребителската ви папка, а трети се съхраняват в папката AppData на вашата система. От вас зависи да научите кои файлове трябва да бъдат архивирани за всяко от приложенията, които редовно използвате.

Създаване на резервно копие на компютър в Google Drive

През юли 2017 година Google пусна инструмент, наречен Backup and Sync, който ви позволява да избирате папки в системата си, за да запазите резервно копие в Google Drive (обикновено папката Google Drive се синхронизира). Тази гъвкавост прави Google Drive една от най-добрите налични опции за архивиране на данни.

 

Безплатният план е ограничен до 15 GB – много повече, отколкото ще намерите другаде, и повече от достатъчно за повечето хора. Нуждаете се от повече? Можете да получите 100 GB за $2 на месец, 1 TB за $10 на месец или 10 TB за $100 на месец.

 

Ето как може да направите резервно копие на файловете си в Google Drive:

 

1. Инсталирайте помощната програма Backup and Sync, след което я стартирайте.

2. Изберете на кои папки искате да имате резервно копие. Добавете колкото искате, използвайки Choose Folder.

3. Изберете кои папки искате да продължите да синхронизирате на компютъра си. Това в общи линии е същото като Google Drive, но е малко по-гъвкаво.

4. Дръжте помощната програма да работи и избраните от вас папки ще бъдат архивирани.

Създаване на резервно копие на компютър в Dropbox

Въпреки че можете да използвате Dropbox за съхранение на резервни копия на данни, услугата не е съвсем улеснена. Създавате специална папка "Dropbox" и само файловете в нея се синхронизират със сървърите на Dropbox. Ако искате да направите резервно копие на нещо извън тази папка, то трябва да се копира ръчно всеки път.

Основният план е безплатен с ограничение от 2 GB – не е достатъчно, за да се правят изчерпателни архиви на данни. Планът Plus ви ограничава до 1 TB но ще трябва да плащате $9.99 на месец.

 

Ето как може да направите резервно копие на файловете си в Dropbox:

 

1. Ако нямате Dropbox, изтеглете го и го инсталирайте.

2. Създайте и влезте в профила си в Dropbox.

3. Придвижете се до %UserProfile%/Dropbox за вашата Dropbox папка. Добавете всеки файл или папка, които искате да се съхраняват на сървърите на Dropbox. Синхронизирането ще започне автоматично.

4. Посетете сайта Dropbox за достъп до файлове си.

 

Създаване на резервно копие на компютър в OneDrive

OneDrive е подобен на Dropbox, тъй като създава специална папка "OneDrive" и синхронизира само съдържанието на тази папка със своите сървъри. Недостатъците са еднакви: ако искате да направите резервно копие на нещо извън тази папка, трябва да го копирате ръчно всеки път.

 

Основният план е безплатен с ограничение от 5 GB – повече от Dropbox и може да е достатъчно в зависимост от това което искате да архивирате. Планът Storage Only ви ограничава до 50 GB за $2 на месец, но можете да разширите до 1 TB с Office 365 Personal плана за $7 на месец.

 

Ето как да архивирате файловете си с помощта на OneDrive:

1. Ако нямате OneDrive, инсталирайте го от Windows Store.

2. Влезте с Microsoft профила си.

3. Придвижете се до %UserProfile%/OneDrive за папката OneDrive. Добавете всеки файл или папка, които искате да съхранявате на сървърите на OneDrive. Синхронизирането ще започне автоматично.

 

Стартирайте приложението OneDrive или използвайте сайта OneDrive за достъп до файловете ви по всяко време.

 

Вижте облачните услуги, които предлагат безплатно място за съхранение