Windows 10 е доста стабилен и се справя с много трудности. В един момент обаче може да се наложи да се преинсталира. Тогава ще е нужно да имаме инсталационен файл за платформата. MakeUseOf представя три начина как да си направим такъв.

 

1. Windows Media Creation Tool

Това е най-популярният, като се предлага директно от Microsoft. Windows Media Creation Tool може да се изтегли директно от сайта на компанията, като позволява на потребителя да избере точната версия на Windows 10, която иска да инсталира. След това може да запише инсталационния файл на DVD или USB памет.

 

 

Препоръчва се да се използва USB памет, защото е по-бързо и лесно. Освен това инструментът ще направи всичко необходимо, а потребителят ще има готова за инсталация ОС. Просто трябва да следва инструкциите на екрана.

 

2. Изтегляне на ISO файл директно от Microsoft

Друг вариант е да се изтегли ISO файл, който да се запише на DVD диск.

1. За целта трябва да се посети Windows 10 ISO и да се натисне F12 на клавиатурата.

 

 

2. Ще се отворят Developer Options и трябва да се натисне CTRL+Shift+M, за да се активира Toggle Device toolbar. От падащото меню се избира Responsive и се натиска F5 на клавиатурата, за да се обнови страницата.

3. След това вече може да се избере най-новата версия на Windows 10 от падащото меню и тя да се изтегли. С това ISO преминаваме към следващата стъпка:

4. Създаване на инсталационен файл

 

Единият вариант е отново той да е на USB памет. За целта ще е нужно приложение като Rufus, от което да се избере USB Device (паметта трябва да е свързана с компютъра) и след това опцията Windows 10 ISO. Така Rufus ще може автоматично да форматира паметта и да инсталира ISO файла и да го направи разпознаваем при инсталацията. Процесът обикновено отнема 10-15 минути, в зависимост от компютъра.

 

 

Инсталационен диск

Алтернативният вариант е на DVD диск. За целта е нужно приложение като ImgBurn. То трябва да се инсталира на компютъра и в него да се постави празно DVD.

 

 

След това се отваря приложението и се избира Write image file to disk > Browse for file, откъдето се посочва къде се намира ISO файла, който изтеглихме предварително.

 

Следващата стъпка е Destination, в която се избира DVD устройството > Write Speed, като може да се избере скорост на записването. Обикновено настройката е Max, но понякога се препоръчва да е една идея по-ниска, за да не се получат грешки при презаписването.

 

3. Създаване на автоматична инсталация

По време на инсталацията си, Windows 10 често ще иска действие от потребителя. Ако нямате вереме, може да направите автоматична инсталция, която настройва всичко самостоятелно. За целта трябва да се направи т.нар Answer file.

 

Как се прави Answer File

За целта трябва да се използва Windows Answer File Generator (WAFG) и да се въведе продуктов ключ. Може да се използва и предложения от WAFG, който е само за инсталацията и после да се смени.

 

 

Попълват се опциите на екрана. Това са менютата, които инсталацията ще поиска, а Answer file-а ще попълва автоматично.

 

Следващата стъпка е настройката на партициите. Трябва да се избере опцията Wipe Disk > Yes, както и да се посочи кой диск. Тук може да се използва disk management на Windows 10, за да се види кой номер е партицията за инсталация на Windows. Например като това изображение:

 

 

В Dis management например може да се види, че C: партицията е Disk 0 и именно тя трябва да се избере. След това се попълват и останалите опции за потребителско име, парола и др.

 

 

Когато всичко това е попълнено, ще се генерира Autounattend.xml файл, който трябва да се изтегли. След това се връщаме на стъпката за създаване на инсталационен файл от ISO на USB диск, която разгледахме по-рано. Когато файлът е записан, трябва да копираме и xml файла в USB паметта, редом до инсталационните файлове.

 

Така всичко ще се прави автоматично по време на инсталацията.

Важно: тези опции показват как да се инсталира Windows 10, но след това той ще трябва да бъде активиран по традиционния начин: чрез въвеждане на продуктов ключ или чрез дигитален лиценз, който е свързан с Microsoft акаунт.