Android е чудесна платформа и неслучайно е на най-популярната за смартфони в света. Разбира се, това не означава, че е перфектна и няма недостатъци. PCMag ни показва няколко лесни начина как да направим Android телефона си по-малко досаден.

 

Да изключим "заводските" предварително инсталирани приложения

Bloatware са предваритлено инсталирани от производителя и/или оператора приложения, които в повечето случаи не използваме. Въпреки това те са в телефона и взимат място и пречат. Понякога тези приложения дори не могат да се изтрият. От настройките на телефона обаче можем да отворим секцията Приложения и в нея да намерим даденото приложение. Като отворим неговия „профил“, ще има бутон „Деактивиране“, което няма да изтрие приложението напълно, но ще го изключи, ще спре ъпдейтите и ще го скрие от менюто на телефона.

 

 

Изключване на автоматичната яркост на дисплея

Това като цяло е полезна функция, но не всички потребители я харесват. Ако и на вас ви е досадно телефонът постоянно да променя яркостта на дисплея, то от менюто с настройки на устройството, в секция „Дисплей“ може да се изключи автоматичната яркост.

 

 

Изключване на известия от приложения

Android позволява да контролираме кои приложения да показват нотификации. Това отново става от основното меню с настройки, като в зависимост от версията може да е изведено в отделното подменю „Известия“ или да е в общото – „Звук и известяване“. Управлението на самите известия е еднакво – избираме приложение в списъка и натискаме името му. Показват се различни опции за управление на известията, ограничаване, приоритизиране или пълното им блокиране.

 

 

Да използваме режима „не ме безпокой“

Новата версия на Android предлажа удобен режим „не ме безпокой“. Той изключва известията от приложения, както и други звуци в определен часови период. Разбира се, функцията позволява да се избира кои приложения и контакти да имат приоритет. Някои производители предлагат същата функция и в по-стари версии на Android. При всичко общото е, че тя се намира в основното меню с настройки, като при някои е изведена като отделна секция, а при други е част от настройките за звук и мелодии на звънене.

 

 

Да персонализираме заключения екран

Смисълът на заключването на дисплея не е само да предотврати случайно набиране на телефон в джоба. То може да предпази данните и снимките телефона и от нежелани погледи. Затова е силно препоръчително да се използва такава функция. Тя може да се активира от Настройки > Заключване на дисплея. Всички актуални телефони предлагат няколко различни видеове на заключване, а по-новите модели включително и чрез отпечатък и/или лицево разпознаване. Това работи бързо и лесно, но и дава добра допълнителна защита.

 

 

Да използваме уиджети

Уиджетите са една от недооценените функции на Android. Чрез тях можем да имаме бърз и лесен достъп до функции и данни от приложения директно на началния екран. Можем и да управляваме например музиката без да се налага да отваряме цялото приложение. Много приложения поддържат уиджети. Можем да видим всички налични уиджети като натиснем и задържм пръст върху празна зона на началния екран и изберем Widgets / Приспособления. Ще се покаже списък с всички различни уиджети на приложенията. Те ще са в различни размери и с различни функции, като можем да избираме кои да използваме .

 

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix