Хората разчитат на мобилните си устройства за цялата си комуникация, забавление, работа, снимки и какво ли още не. Всичко това на фона на постоянно развиващата се и променяща се интернет среда. Computerworld дава няколко полезни съвета как да подготвим Android смартфона си през 2021 г., така че той да работи добре и да е защитен.

 

Почистване на приложенията

Инсталирането на нови и интересни приложения е част от чара на смартфоните. Често обаче потребителите след това забравят да изтрият приложенията, които вече не използват. Това задръства свободното място, а някои приложения продължават да работят на фонов режим и за използват системни ресурси. Освен това е и риск за сигурността, защото приложенията могат да бъдат компрометирани.

 

 

Хубава и препоръчителна практика е от време на време човек да преглежда приложенията и да деинсталира тези, които не използва повече. Най-лесният начин е това да стане чрез списъка с инсталирани приложения в основното меню с настройки на телефона. Деинсталирането на ненужните приложения ще е от полза за цялостната работа на смартфона.

 

Почистване на файловете

Друга важна стъпка е поддържането на достатъчно свободно място в телефона. Android има нужда от около 25% свободно пространство, за да го използва за временни файлове, кеш и т.н. Голяма част от файловете, които се пазят в телефона, всъщност могат да бъдат изтрити.

 

 

За целта може да помогне приложението Google Files. То може да улесни откриването и изтриването на дублирани файлове, стари и неизползвани с месеци файлове, кеш памет и др. Всичко това може да освободи изненадващо много място в телефона.

 

Ограничаване на разрешенията на приложенията

Android 10 и нагоре предлагат по-голям контрол над приложенията. Потребителите могат да отнемат разрешения на приложения за достъп до различни функции като камерата и микрофона например. Също така може да се ограничи достъпа им до контактите и други данни. Един от вариантите е да се разреши на приложенията да имат достъп само, когато биват използвани.

Това може да навреди на функционалността им, например да не могат да пускат известия. Затова трябва да се внимава с ограничаването на правомощията на приложенията. Въпреки това е добра идея да се проверят разрешенията, защото при ъпгрейд на Android, по-старите приложения получават максимум разрешния.

 

 

Най-лесният начин да се провери е от настройките на телефона в секцията Privacy (Поверителност), като в зависимост от модела и производителя, менюто може да се казва „защита на лични данни“, а може да е сложено и като подсекция в менюто Приложения.

Има два вида списъци. Единият е със самите приложения, които може да се отворят едно по едно и да се види достъп до какви правомощия имат. Другият вариант е списък с различните правомощия, като отварянето на всяко от тях показва приложенията с достъп до тях.

 

Проверка на външния достъп

Потребителите могат да свързват профила си с различни приложения. Това улеснява работата им, но и споделя данните им с повече трети страни. Споделянето може да продължи и когато приложението е изтрито. Затова е хубаво да се проверява кои приложения имат достъп до Googleпрофила например, което може да стане от сайта на Google > Google Account.

 

 

В секцията за поверителност и разрешения може да се провери кои приложения и сайтове имат достъп до различни данни от профила. Също така достъпът може да се ограничи или прекрати.

 

Изтриване на стари устройства

Отново от страницата за управление на Google профила може да се види списък с всички устройства, които са свързани с дадения профил. От тук може да се изтриват всички стари устройства или такива, които са били използвани еднократно. Добре е това да се прави, за да се намали рискът от неоторизиран достъп до профила.

 

 

Това меню може да е и индикатор, че някой има достъп до профила без ваше разрешение. Ако видите устройство, което не разпознавате, кликнете на едноименния линк и следвайте инструкциите на Google.

 

Почистване през Google Play Store

Използването на Google Play Store също може да натрупа голям списък с инсталирани приложения, устройства и т.н. С времето това може да стане неудобно, защото ще затрудни откриването на това, което реално ви е необходимо.

 

 

Може да отворите приложението на Play Store, да плъзнете с пръст от ляво надясно на дисплея и да изберете опцията за Настройки в появилото се меню. Разгледайте го в детайли и променете настройките според предпочитанията си. Махнете старите устройства от списъка, което ще махне и свързаните с тях приложения и съдържание. А това ще направи работата с Play Store доста по-лесна и приятна.