Android има толкова много опции и настройки, че човек лесно може да се загуби в тях. Но това, което се вижда е само част от всичко, което може платформата. Тя има скрити настройки, чрез които можем да направим телефона си още по-бърз. PhoneArena ни показва как да го направим.

 

Как да отключим настройките

Първо трябва да се активират т.нар. Developer Settings или Опции за разработчици. Това става от менюто с основните настройки на телефона.

 

 

Обикновено има известни разлики според телефона. При някои това меню е изведено в настройките и просто трябва да се влезе в него и да се активира. При други модели трябва да се отиде до секцията About (За устройството). Трява да се натисненяколко пъти върху Номер на версията (Build Number) и опциите за разработчици ще се появят като ново меню.

 

 

След това се отива в новото меню и може да се включват и изключват допълнителните опции за разработчици. Някои от тях може да повордят проблеми в работата на устройсвото. Ако това се случи, просто трябва да се изключат.

 

Как да ускорим телефона

За да направим телефона си по-бърз, можем да спрем анимациите в интерфейса. Това става от опциите Windows animation scale, transition animation scale и Animator duration scale (Скала на анимациите). Те са преведни различно в устройствата, но обикновено е от типа на „Скала на анимацията: прозорец”, „Скала на предходната анимация”, Скала за  Animator и др. Оригинално всички са настроени на 1х. Избирането на по-ниска стойност, или изключването им, ще ускори устройството.

 

 

Активиране на черно-бял режим

Той маха цветовете от дисплея или пък позволява промяната им в други. Идеята тук е не да се пести батерия, а да се видят възможностите на дисплея. Но същата функция може да се използва и за „скриване” на реклами или за персонализиране интерфейса на телефона в по-приятни за потребителя цветове.

 

 

И още екстри с работещите процеси

Други интересни функции позволяват да се види кои процеси работят в момента и да се спрат. Това обаче може да доведе до проблеми с приложенията.

 

 

Задължителен мултитаскинг

Същото може да стане и ако се избере опцията Force activities to be resizable или Принуждаване на процесите да са в мултитаскинг. Това е подобно на Android 7.0, нo не всички приложения работят добре с процеса. Идеята на опцията е да накара приложенията да поддържат и да могат да се използват в мултитаскинг режим дори и официално да не могат.

 

Още от Digital: Как да се върнем към по-стара версия на приложение в Android