Ако вентилаторите на компютъра ви, често достигат максимални скорости, това е знак, че използването на процесора достига 100%. Едновременно с това компютърът ви може да се забави. Това е досадно, особено ако всъщност не правите нищо.

 

CPU или процесорът, е мозъкът на компютъра ви. Подобно на човешкия мозък, той също може да бъде претоварен, ако бъде „бомбардиран“ с твърде много процеси, или ако една задача изисква прекомерно внимание. И точно както на вас може да ви се стори, че работата, която искат от вас е прекалено трудна, когато сте се претоварили, така и процесорът ви може да се забави, ако от него се поиска прекалено много.

 

Обикновено можете да избегнете тази ситуация като не инсталирате взискателни приложения. И все пак, използването на процесора понякога може да излезе извън контрол, поради грешка в процеса WmiPrvSE.exe, например. За щастие, в повечето случаи лесно можете да поправите нещата. А ако прочетете информацията на Make Use Of ще знаете какво трябва да направите, за да намалите натоварването на процесора в Windows.

 

WMI Provider Host (WmiPrvSE.EXE) създава ли ви проблеми?

Процесът WMI Provider Host process, известен още като Windows Management Instrumentation или WmiPrvSE.exe, е част от Windows и подпомага организациите при мониторинга и отстраняването на неизправности на голям брой системи в мрежата. Обаче не е необичайно процесът да излезе от контрол.

 

Можете да разберете дали това е вашият проблем, като отворите Task Manager (натиснете Control + Shift + ESC) и потърсете процеса WmiPrvSE.exe. Ако използването на CPU е по-високо от няколко процента, а не изпълнявате никаква програма, която би се отразила върху тази стойност, то процеса не функционира правилно.

 

 

Какво може да се направи?

 

1. Рестартирайте WMI Provider Host, за да предотвратите натоварването на процесора

Единствената опция, с която разполагате, е ръчното рестартиране на услугата. Извършете търсене със „Services” и в прозореца, който се отвори, потърсете „Windows Management Instrumentation“. Кликнете с десния бутон върху него, след което изберете „Restart“. Можете също така да спрете услугата изцяло, ако желаете, или да рестартирате компютъра.

 

 

2. Идентифицирайте постоянните проблеми с WMI Provider Host с помощта на програмата Event Viewer

Ако проблемът с WmiPrvSE.exe продължава да възниква отново и отново, използвайте Windows Event Viewer, за да идентифицирате причината. Това може да бъде друг системен процес, който задържа WMI сървъра на доставчика, като по този начин предизвиква натоварване на процесора.

 

- В Windows 10 и 8, кликнете с десния бутон върху „Start“ бутона и изберете „Event Viewer“.

- В Windows 7, използвайте „Start“ менюто, за да намерите и стартирате Eventvwr.msc.

В приложението Event Viewer, отидете до Applications and Service Logs > Microsoft > Windows > WMI-Activity > Operational и прегледайте списъка с оперативни събития и намерете последните записи за Error. За всеки Error запис, идентифицирайте ClientProcessId. Обърнете внимание, че всеки път, когато рестартирате процес, неговият идентификационен номер ще се промени, следователно няма смисъл да проверявате по-стари грешки.

 

 

Ако подозирате, че някой от тези процеси натоварва процесора, можете да използвате неговия идентификатор, за да го намерите в Task Manager и да идентифицирате дефектния процес. Отворете Task Manager (натиснете Control + Shift + ESC), отворете таба Services и сортирайте всички работещи процеси по PID, тоест с техния ID. Ако проблемният процес  продължава да се изпълнява, ще можете да го идентифицирате и да го проучите.

 

Кликнете с десния бутон върху процеса и изберете Open File Location, за да прегледате софтуера, към който принадлежи. Актуализирането или деинсталирането на съответната програма може да реши проблема.

 

Има вероятност услугата да бъде червей или вирус. Трябва да виждате само една версия на процеса във всеки един момент и процесът трябва да спре, ако го спрете през прозореца Services. Ако виждате две негови версии или процесът не се спира, пуснете незабавно сканиране за вируси.

 

Показва ли висока употреба на процесора System Idle Process?

Понякога потребителите на Windows изпълняват процес, наречен System Idle Process, който предизвиква висока употреба на процесора, но това не бива да ви притеснява, даже напротив. Нормално е System Idle Process да изразходва 95% (или повече) от процесора, когато Windows е в режим на готовност. Ако тези стойностии са по-ниски, нещо друго консумира процесорни цикли без ваше знание.

 

Какво се случва с Svchost.exe (netscvs)?

Ако сте проверили Task Manager, може да сте забелязали, че svchost.exe (netscvs) процесът използва много памет или натоварва процесора. Този процес понякога е свързан със злонамерен софтуер, но той е преди всичко легитимен и критичен за системата процес. Ако не сте сигурни, използвайте инструмента Lookup Tool, за да видите коя услуга се отнася за процеса.

 

За да го изключите като причина, отворете Control Panel > Network and Sharing Center и кликнете върху „Change advanced sharing settings“. Тук изберете „Turn off network discovery“.

 

Svchost.exe (netsvcs) също показва висока употреба на процесора, когато Windows изтегля актуализации. Често стойността ще е над 25%, след като сте инсталирали Windows. В такъв случай просто оставете Windows Update да завърши работата си.

 

Какво се случва с процесите във фонов режим?

Можете да проверите това, като отворите Task Manager. По подразбиране ще се отвори таба Processes показвайки не само общата употреба на процесора, но и използването му по  приложения. Трябва да направите тази проверка, преди да сте отворили много програми, за да се избегне объркване. Обърнете внимание на процесите, които изглежда използват редовно поне 10% от възможностите на процесора.

 

- В Windows 10, отворете таба Startup на Task Manager.

 

 

- В Windows 7, излезте от Task Manager и отворете msconfig.exe през Windows Search или прозореца Run (Windows + R). В прозореца „System Configuration“ отворете таба „Startup“. Сега открийте стартовите елементи, свързани с елементите, които сте отбелязали. Махнете отметката от тях, кликнете върху „OK“ и след това рестартирайте компютъра. Това ще спре тези програми да се стартират при зареждане на компютъра.

 

Вижте какво да направим ако Windows 10 не се стартира