Пътуването със самолет е удобен начин да се достигне почти навсякъде по света в рамките на ден. Самолетите и летищата обаче са и места, където заразите лесно и бързо могат да се разпространяват. А особено в настоящата ситуация с епидемията от коронавируса Covid-19 това буди притеснение сред много от хората.

 

Полезно: Как да си направим медицинска маска против Коронавирус почти безплатно

 

Но коронавирусът далеч не е единствено заболяване, което човек може да „хване“ при пътуване със самолет. Всякакви грипове и настинки също могат да се възползват от големите тълпи и тесните пространства, отбелязва BusinessInsider. Изданието е събрало съветите на експерти, които дават идеи как да намалим риска от разболяване при пътуване със самолет.

 

Преди да пътувате, уверете се, че имате нужните ваксини

Някои дестинации може да изискват специфични предварителни ваксини и лекарства. Например за малария или друго заболяване. Дори и обикновена ваксина за грип може да е от голяма полза при пътуване в нови райони, казват др. Скот Вайсенбург.

 

 

Миенето на ръце е задължително

Миенето на ръце е лесен и много ефективен начин да се намали навлизането на бактерии в тялото. Хигиенизиращите гелове са добра алтернатива, особено при пътуване. Важно е опаковките да са съобразени с максимално допустимите за течности при проверката преди качване в самолета Когато ръцете не са измити, не трябва да се пипат лицето и очите, защото това е най-лесният път за бактериите.

 

 

Пътниците могат да си носят и дезинфекциращи кърпички

Те са полезни за бързо и удобно забърсване на местата за сядане, ръкохватките, масичката и останалите елементи около тях. Това е полезно и за хората след вас, защото те също ще имат по-чиста среда.

 

 

Избягване на много хора на едно място

Очевидният съвет е да се стои по-далеч от хора, които кихат, кашлят или показват други симптоми. Това обаче може да е доста сложно в рамките на самолета. Все пак, може да се намали броят на близки интеракции с хора. Мястото до прозореца е най-далеч от пътеката, където минават най-много хора, както и хората от екипажа. Затова мястото до прозореца е и по-малко рисково от гледна точка на разпространение на бактерии.

 

 

Избиране на място без хора около него

Това не е особено лесно за реализиране на повечето полети. Но понякога се случва човек да попадне на по-малко натоварен полет. Тогава може да избере или смени мястото си така, че да няма хора до него и/или около него. Затова може да се попитат служителите, когато чекирането напредне, дали има повече свободни места. Разбира се, нищо не е напълно финално докато вратата на самолета не бъде затворена.

 

 

Избягване на тоалетните в самолетите

Най-посещаваните места в самолетите са тоалетните и това ги прави предпочитане за избягване. Затова е препоръчително да се избягват, освен, ако не е много наложително. Но за кратки полети човек може спокойно да предвиди нуждите си по-рано. След използване на тоалетната, трябва задължително да се измият ръцете. Може да се използва и гел за измиване на ръцете, когато се върнем на мястото си.

 

 

Използване на маски

Маските N95 защитават срещу повечето патогени и са сред най-добрите за сега. Но не означава, че трябва да се носят от всички и винаги. Докторите казват, че маските трябва да се носят от хора, които имат симпотоми или ще са много близо до болен човек. Според някои лекари, те не са лоша идея и за самолетите, където всички са много близо един до друг и няма как да се знае кой е болен и кой не.

 

 

Въздухът в самолетите не е лош

Тъй като самолетите използват „рециклиран въздух“, т.е. циркулират наличния въздух в салона, мнозина смятат, че те разпространяват вируси. Всъщност модерните самолети имат HEPA филтри, които успешно премахват микробите, включително и разпространяваните по въздушно-капков път. Според някои проучвания въздухът, който излиза от малките въздуховоди над пътниците, дори може да изолира човека от все още непречистения въздух около него.

 

 

Пийте вода, не други напитки

Дехидратирането отслабва имунната система. Кафето, алкохолът и другите напитки не помагат за доброто хидратиране на тялото. Затова се препоръчва по време на полетите да се пие предимно вода, която поддържа тялото и имунната система в по-добра кондиция.

 

 

За предпочитане са по-новите самолети

Обикновено няма как да се разбере кой самолет ще превозва пътниците на даден полет. Повечето самолети следват стриктен график, но понякога има промени заради отлагания на полети, повреди и др. За предпочитане са по-новите самолети, защото те имат повече нови технологии. Самолети като Boeing 787 Dreamliner и Airbus A350 XWB използват технологии, които симулират налягане в салона, което е на по-ниска височина спрямо по-старите самолети. Това ще кара тялото да се чувства по-комфортно и нивото на влагата ще е по-високо. А това ще намали изсъхването на устните, очите и ушите, което ще ги направи по-ефективни в битката с вирусите.

 

 

Сънят е важен

Погрешно схващане е, че докато спи, имунната система е по-слаба. Затова някои хора избягват да спят по време на полет, което ги уморява още повече и съответно организмът им отслабва. Всъщност тялото работи еднакво добре в битката срещу вирусите. А сънят е важен начин то да получи безценна енергия, особено когато трябва а се бори с повече нашественици. Разбира се, трябва да се има предвид, да не се спи до хора, които кашлят или хъркат.

 

 

По-малко стрес

Пътуванията могат да са доста стресиращи, особено когато има много неизвестни. Стресът обаче влияе много негативно на тялото и го уморява и отслабва. Така за вирусите е още по-лесно да се настанят в него. Затова човек трябва да се старае да намали максимално нивата на стрес. Това не е лесно, но е от голямо значение не само за физическото, но и психическото здраве.

 

 

Още от Digital: Обявиха кои са най-добрите устройства и технологии на отложеният заради Коронавирус MWC 2020