Криптовалутите са атрактивна инвестиция заради големия интерес към Bitcoin. Един от начините за придобиване на Bitcoin е чрез неговото „изкопаване“. Това е сложна и потенциално доста скъпа дейност. MakeUseOf разказва как се прави.

 

Какво означава „изкопаване“ на Bitcoin?

Bitcoin използва блокчейн технология, за да следи и гарантира честността на всяка трансакция. „Копането“ на Bitcoin всъщност е процесът по изчисление и обработка на въпросните трансакции и доставянето им към блокчейн веригата.

 

 

Всеки успешно генериран „блок“ към блокчейна е около 1 МВ. В него се съдържат над 2500 трансакции. Bitcoin „миньорите“, т.е. хората, които генерират тези блокове със своите компютри, получават награда – Bitcoin. Проблемът е, че тази награда се дава само на първия, който е генерирал доказателство, че даден блок е завършен. Останалите не получават нищо.

Затова копането на Bitcoin обикновено е дейност с големи усилия и малка възвръщаемост. И все пак, все още има много хора, които искат да пробват.

 

Основите на Bitcoin копането

Най-простото обяснение е, че компютърът ви трябва да открие специфичен 64-дигитален хаш, който описва и защитава трансакциите. Използва се криптографската функция SHA-256.

Тя генерира точно определен хаш и дори само един символ да се промени в оригинала, това ще промени хаша напълно. Така се гарантира, че данните, които са криптирани, са оригинални и нищо по тях не е променяно. Генерирането на тези хашове е в основата на копането на Bitcoin.

Този метод се използва, защото е много сигурен. Нужни са трилиони опити, за да се отгатнат данните, които са завоалирани с дадения хаш. А това изисква огромна компютърна мощ.

 

 

Как да копаем Bitcoin

Нужен мощен хардуер, за да има някаква смислена възвръщаемост от инвестицията. Обикновено се използват специфични компютърни конфигурации, които се наричат ASIC копачки. Те залагат на графични процесори и специфични енергоефективни чипове, които да генерират хашовете.

 

 

Ако разполагате с ASIC копачка, следващите стъпки са лесни:

  1. Изтеглете и инсталирайте софтуер за генериране на Bitcoin като Easyminer или MultiMiner.
  2. Активирайте софтуера и следвайте инструкциите за конфигурирането му.
  3. Пуснете софтуера и оставете машината да работи. Генерирането ще е автоматично.

 

Може да се присъедините и към т.нар. „басейн“, в който много участници обединяват хардуерните си конфигурации и така генерират повече трансакции и блокове в блокчейна. След това си поделят наградите, обикновено според приноса на всеки.

 

Bitcoin копане в повече детайли

 

Цени на хардуера

Специфичните копачки могат да струват най-малко $200, но това ще е за много слаба машина. Цените могат да достигнат и над $20 000 за по-мощните машини, като това зависи от мощност, ефективност и др. В зависимост от финансовите възможности на миньора, той може да си купи и няколко машини и да обедини ресурсите им.

Една от мощните копачки – Antminer S19 Pro генерира трилион хаша в секунда и струва между $15000 и $19000. По-достъпната Antminer T9+s е с цена $500, но е и с около 10 пъти по-ниска производителност.

 

 

Енергия

Един от големите и постоянни разходи е електричеството за машината. Цените варират според района и затова много миньори избират места с ниски цени или наличие на електричество от възобновяеми източници.

Разходът за енергия варира от 900W до над 4000W. Затова сметките за ток трябва да са ключов фактор в постоянната поддръжка и разходи на всеки Bitcoin миньор.

 

 

Време

Нужно е и доста търпение, за да се възвърнат инвестициите. Трябва да се има предвид, че периодично се намалява и наградата, която се дава на миньорите. При достатъчно мощна конфигурация, може да се генерира по 1 Bitcoin на 15 мин. Това обаче е в абсолютно идеален случай. В реалността, особено за самостоятелни потребители, реалното генериране на Bitcoin може да е дори част от една виртуална монета на месец.

 

Има ли смисъл

Силно вероятно е за обикновен човек да няма особено голям смисъл да инвестира в Bitcoin копане. Освен ако не става дума за идеален случай на човек с прилична машина, който се намира в район с ниски разходи за енергия. Тогава може да е от полза да участва в „басейн“.

 

Не забравяйте портфейла

Нужен е и виртуален криптопортфейл, в който да се съхраняват генерираните Bitcoin. Само така ще може миньорът да получава наградата си и да я използва. Има много безплатни портфейли, които са на разположение, но някои по-сигурни изискват такса или процент от трансакциите. Това е още един потенциален разход, който трябва да се има предвид.