Трябва да се свържете с домашния си компютър от Android устройство? Ако компютърът работи с Windows, имате няколко добри възможности. Но без значение каква мобилна или настолна OS използвате, отдалечения достъп до дадено устройство е възможен. Само за няколко минути можете да имате отдалечен достъп до домашния си компютър от вашия телефон или таблет без значение къде се намирате. От Make Use Of ще ни покажат как може да стане това.

Какво е отдалечен работен плот?

С помощта на Отдалечен работен плот можете да използвате компютър или мобилно устройство, за да осъществявате достъп до файлове и приложения на друг компютър през интернет. Това може да стане по няколко начина:

- Remote Desktop Protocol (RDP): този метод съществува благодарение на Microsoft и изисква клиентски и сървърен софтуер на домашните и отдалечените компютри. Клиентският софтуер е достъпен за повечето операционни системи, а сървърният софтуер е вграден в Windows 10. Наличен е и за Linux.

- Virtual Network Computing (VNC): позовавайки се на протокола Remote Framebuffer (RFB), VNC работи с Windows, MacOS и Linux десктоп среди, които използват X Window System.

Други популярни технологии, които бихте могли да използвате, са ICA (независима компютърна архитектура, разработена от Citrix), HP Remote Graphics Software или дори SSH, ако имате нужда от отдалечен достъп до компютър с Linux.

Отдалечен достъп чрез RDP

Отдалечен достъп не е възможен само между два компютъра, но и между компютър и Android телефон. RDP сървърният софтуер е част от Windows 10, но е достъпен и за Linux (използвайте командата „xrdp“) и за macOS. Ако използвате Windows компютър, можете да използвате функцията „Remote“ в Windows 10 Pro и Enterprise. Тя е налична и в Windows 8/8.1 Enterprise и Pro, и в Windows 7 Professional, Ultimate, и Enterprise.

 

За да инсталирате X-съвместим RDP сървър на Linux компютър, отворете Terminal и въведете „sudo apt install xrdp“. След като сте сигурни, че RDP се изпълнява на компютъра ви, ще можете да използвате безплатното приложение Microsoft RDP за Android (има и версия за iOS), за да се свържете. В мобилното приложение докоснете символа „+“ плюс, за да започнете нова връзка. Въведете IP адреса или името на компютъра в полето „PC name“. Добавете потребителското име и паролата на компютъра си, задайте „Friendly name“ и натиснете „Save“. След няколко минути ще можете дистанционно да контролирате компютъра от телефона си!

Отдалечена връзка между Android и PC, чрез VNC

Ако нямате Windows 10 или MacOS, VNC е идеалното решение за вас, тъй като няма ограничения. Можете да избирате от различни VNC сървърни и клиентски софтуерни пакети; RealVNC е може би най-популярния вариант.

 

VNC Connect от RealVNC е VNC сървърен софтуер, от който се нуждаете. Той е достъпен за Windows, MacOS и различни дистрибуции на Linux. Можете дори да намерите версия за Raspberry Pi. Веднъж изтеглен и инсталиран, ще ви трябва приложението VNC Viewer за Android. Има и версия за iOS, ако имате нужда от нея.

 

Инсталирането на VNC Connect изисква създаване (с потвърждение по имейл) или влизане в съществуващ профил. Когато бъдете подканени, изберете „Home subscription“ (който позволява до пет компютъра), след което създайте парола за отдалечен достъп до компютъра. Кликнете върху „Done“, когато приключите.

 

Когато сте готови за отдалечено свързване с компютъра, отворете приложението VNC Viewer на телефона си и влезте с идентификационните данни на профила. Обърнете внимание, че ще трябва да потвърдите това действие, така че отново проверете входящата си поща, ако все още не сте го направили. След като бъде потвърдено, приложението ще покаже лаптопа, който сте настроили, така че изберете го, за да започнете отдалечената връзка.

 

Ще бъдете подканени да съвпаднате съответната фраза и подпис от секцията „Identity Check“ в VNC Server прозореца на компютъра ви с опцията „Warn me every time“. Ще трябва да направите това бързо, тъй като връзката ще се разпадне, ако не потвърдите веднага с бутона „Continue“.

 

За да прекратите връзката, натиснете бутона „X“ в горния десен ъгъл или затворете приложението по обичайния начин.

Използвайте услуга на трета страна за отдалечено свързване към вашия компютър от вашия смартфон

Android потребителите могат да използват TeamViewer, Splashtop, LogMeIn, GoToMyPC и други отдалечени услуги, които работят с настолен компютър. Предимството на тези инструменти е, че те са лесни за настройка. Трябва само да инсталирате софтуера за отдалечен сървър на компютъра си, да изтеглите клиентското приложение на телефона си, и да стартирате отдалечена връзка. Може да се наложи да конфигурирате няколко настройки за автоматично приемане на тези връзки.

Дистанционно управление на компютър с Chrome Remote Desktop

С разширението за браузъра Chrome Remote Desktop на компютъра ви и придружаващото го приложение инсталирано на Android телефона ви (или устройство с iOS), имате друга възможност за отдалечено свързване извън домашната ви мрежа. Използвайки PIN-базирана система за удостоверяване, можете да управлявате дистанционно компютъра си.

 

Вижте как да прехвърлим контакти от Android телефон на компютър