Първите часове с чисто нов телефон са удивително нещо, но с течение на времето вашето лъскаво ново устройство започва да работи все по-бавно и по-бавно. Превключването между приложенията става все по-тромаво, а и батерията вече не издържа по цял ден.

 

Ако това ви звучи познато, има няколко неща, които можете да направите, за да подобрите нещата с вашия смартфон. Един от най-лесните начини да накарате телефона си да работи по-бързо и батерията му да се изтощава по-бавно е като контролирате приложенията, които работят във фонов режим. Ето как става това според Android Pit.

Контролирайте фоновите си процеси

Най-добрият начин да получите контрол над фоновите процеси е като използвате инструментите за наблюдение, вградени в Android. Как точно да стигнете до тях, зависи от това коя компания е направила устройството и каква версия на Android използвате. В някои случаи, преди това ще трябва да активирате опциите за програмисти.

 

1. В повечето версии на Android това означава да отидете в Settings > About phone и след това да натиснете Build number около седем пъти. Ще получите известие, че опциите за програмисти (Developer options) са отключени.

 

2. За много телефони следващото нещо, което трябва да направите е да потърсите настройка наречена Processes, Process Stats или Running services. Може да я откриете в Settings -> Developer Options -> Processes или Settings -> Developer options -> Running services. Тази опция ви отвежда към списък с изпълняваните процеси, показващ колко RAM използва всеки.

 

3. Преди да изключите процес, защото използва много RAM обърнете внимание на това, което спирате. Спирането на някои приложения може да доведе до срив на телефона ви.

Някои телефони, няма да ви позволят да получите достъп до опциите на разработчици по метода описан по-горе, защото имат собствен специфичен метод. Най-доброто което може да направите в този случай е да извършите търсене в Google с моделът на телефона ви и фразата „отключване на опциите за програмисти“.

Кои приложения да спрете

Важно е да мислите и направите двойна проверка преди да забраните на някое приложение да работи във фонов режим, ако не искате да блокирате работата на телефона си. Така например приложението 'Google Services' или почти всяко друго приложение, което започва с „Google“, не трябва да се спира ръчно. От друга страна, ако прегледате списъка и видите, че приложението ви за съобщения или музикалния ви плейър източват батерията, тогава можете да ги спрете без да се притеснявате много.

 

За да спрете приложението ръчно чрез списъка с процеси, отворете Settings > Developer Options > Processes (или Running Services) и кликнете върху бутона „Stop“. За да използвате опцията „Force Stop“ или „Uninstall“ чрез списъка „Applications“, отидете до  Settings > Applications > Application manager и изберете приложението, което искате да промените. Не изтривайте приложения, които се появяват, когато изберете опцията „Show System Apps“.

 

В някои случаи можете да откриете, че услугата автоматично се стартира отново. За приложения, които няма да се откажат, отидете в Settings > Applications > Application manager и изберете „Force Stop“ или ги деинсталирайте директно.

Как да запазите живота на батерията на устройството си

Отидете в Settings > Battery, за да видите какви опции имате в телефона си. Би трябвало да можете да видите списък с приложенията, които са използвали най-много батерия в последно време. След това можете да решите кои от тях искате да спрете индивидуално.

 

На теория, тъй като всяка нова версия на Android добавя все по-интелигентни функции за пестене на батерията, нещата които трябва да промените ръчно, трябва да намаляват.


В Android Marshmallow най-значителното подобрение е Doze, което по същество поставя телефона в режим на хибернация, когато той не се движи.


За Android Nougat и Doze 2.0 тази функция вече работи дори когато телефонът ви се движи, стига да не се използва.

 

Android Oreo налага ограничения на фоновото изпълнение на приложенията. Samsung и някои други производители предлагат собствени опции за запазване живота на батерията.

 

Да използвате ли приложения известни като Task Killers („Убийци“ на задачи)

Някои хора твърдят, че използването на подобни приложения ще направи повече вреда, отколкото полза от гледна точка на обработката и живота на батерията, тъй като един от проблемите, които се опитвате да решите са приложенията, работещи на заден план, които източват ресурсите ви, е добавянето на още едно приложение, което трябва да работи постоянно.

 

Въпреки това някои хора се кълнат, че приложенията от типа „убийци на задачи“ са им от голяма полза. Някои дори получават още по-голям контрол над операционната система като  разкодират устройството си.

 

Ако това е път, който сте готови да извървите, тогава проверете приложението Greenify. То работи както на разкодирани така и на не разкодирани устройства, но във втория случай липсват някои функции.

 

 

Вижте 8 начина да удължим живота на батерията на смартфона си