Късият живот на батерията на смартфона е един от най-честите проблеми и недостатъци на повечето модели. При iPhone проблемът се проявява с течение на времето, когато телефонът е използван по-дълго време. И макар първата асоциация да е, че просто батерията вече е стара, понякога тя се нуждае единствено от калибриране, за да подобри работата си. MakeUseOf ни показват как да направим това.

 

Първо, защо подобен процес е нужен? Калибрирането на батерията (понякога се ползва и терминът „рестартиране”) е важна част от поддръжката на телефона. Без подобна процедура, телефонът може да започне да отчита грешни проценти оставащ заряд, няма да оптимизира достатъчно добре консумацията на енергия и може да записва резки сривова на наличния заряд, който допреди малко е изглеждал доста пълен.

 

Фактори като софтуерни бъгове, ъпдейти и просто редовна употреба налагат това калибриране. Процесът не е сложен, но отнема малко време. Все пак, заслужава си да се прави поне веднъж месечно, особено ако използваме телефона си много.

 

Подготовка

Преди да започнем калибрирането, трябва да предприемем няколко стъпки за подботовка. Те представляват изключване на някои функции и услуги, които после могат да се активират отново.

 

Изключване на услугите за локализация

Това става от Настройки (Settings) > Поверителност (Privacy) > Локализация (Location Services) като трябва да преместим плъзгача на позиция Off.

 

 

Изключване на обновяването на фонов режим

Това става от Настройки (Settings) > Общи (General) > Background App Refresh (Обновяване на приложенията на фонов режим) > повторно избиране на същата опция в новото меню и избиране на позиция Off.

 

 

Намаляване на яркостта на дисплея

Това става от Настройки (Settings) > Дисплей и яркост (Display and Brightness) > преместване на плъзгача в крайна лява позиция.

 

 

Изключване на автоматичните ъпдейти

Това става от Настройки (Settings) > iTuness и App Store > поставяне на плъзгача на позиция Off на реда Ypdates. От Настройки (Settings) > Батерия (Battery) можем да проверим дали не сме активирали режим за пестене на енергия. Той трябва да е изключен.

 

 

Как да калибираме батерията на iPhone

Сега започва и реалният процес по калибриране. Той е в няколко стъпки и изисква търпение.

 

Стъпка 1 – Изтощаване на батерията

Трябва да се изтощи батерията на телефона напълно. Това може да стане с най-обикновено използване през еденя, пускане на клипове, играене на игри и др.

 

Стъпка 2 – Да изчакаме 3 часа

След като телефонът се изключи, трябва да изчакаме поне три часа или телефонът да пренощува изцяло изтощен без да се презарежда.

 

Стъпка 3 – Зареждане на телефона

Сега трябва да направим качествено презареждане на батерията. Това означава да използваме зарядно в контакта, а не през кабел в компютър. Също така, да използваме официално зарядно с официален кабел. Трябва да оставим телефона да се рарежда още поне два часа след като е показал, че е зареден напълно.

 

Стъпка 4 – Пълно разреждане

Сега повтаряме процедурата. Разреждаме телефона напълно пак с нормално използване или с филми и игри.

 

Стъпка 5 – Чакаме нови три часа

За предпочитане отново оставяме телефона да пренощува изтощен и разреден.

 

Стъпка 6 – Презареждаме наново

Повтаряме същия процес по презареждане и телефонът е готов. Вече можем да активираме функциите, които изключихме в началото и да използваме iPhone както обикновено.

 

Още от Digital: