Музикалният стрийминг вече е новата тенденция, с всичките услуги, които ни предлагат достъп до милиони парчета само за някаква месечна такса. Тази услуга е много добър начин да запълваме дупките в известните стрийминг сайтове, като в същото време се сдобиваме с музикални тракове, които не са налични в неограничените стрийминг планове. Ако си имате своя собствена музикална колекция на компютъра, можете да я качите онлайн и да имате достъп до нея, от което и устройство да влезете.

 

Google Play Music

Google Play Music или само Google Music е напълно безплатна услуга, която ни позволява да качваме до 50,000 музикални парчета в мрежата и да имате достъп до тях навсякъде. Google предлага най-щедрата безплатна услуга до този момент.

Само трябва да изтеглите приложението Google Music Manager за Windows или Mac, да го инсталирате и да влезете със своя Google акаунт. Въведете плейлиста си с музика и то автоматично ще създаде същия плейлист в Google Play Music. Приложението дори ще следи дали добавяте нови песни и ще ги добавя към акаунта Ви. Можете също да добавяте песни директно от уебсайта.

Мобилното приложение на Google Play Music Ви позволява също да теглите музика, за да слушате, докато сте офлайн. Можете дори да изтеглите цялата колекция. А за да качвате музика по-бързо, Google Play Music ще проверява дали тази песен вече я няма в сървърите и ако я има, ще я получавате директно от там.

Цена: до 50,000 песни безплатно, няма опция за плащане за допълнителна памет

Също така има опция да плащате $9,99 месечно за така наречената “Google Play Music All Access”, но тази услуга е отделна от приложението.

 

Amazon Music

Amazon Music работи по подобен начин. Приложението Amazon Music Importer качва музика от Вашия компютър в акаунта Ви в Amazon Music. Само трябва да кликнете бутона “Upload Your Music” в уебсайта, за да качите музиката си.

След като приключите, ще можете да слушате музиката си от уебсайта на Amazon Music или от приложенията за Android, iPhone или iPad.

Услугите на Amazon далеч не са толкова щедри, колкото тези на Google. Можете да качвате само до 250 песни безплатно, въпреки че тези, които купувате от сайта в mp3 вариант, няма да се броят към лимита Ви. Ако имате повече от 50,000 песни, Amazon Ви позволява да записвате до 250,000 за $25 на година, решение, което нито Google, нито Apple предлагат.

Цена: до 250 песни безплатно, до 250,000 за $25 на година

 

iTunes Match и Apple Music

Apple предлагат тази услуга с функцията iTunes Match. Тя ще сканира Вашата музикална библиотека от iTunes и ще сравнява песните с тези, които знае, за да Ви дава достъп до тях в сървърите на Apple. iTunes Match струва $25 на година, без безплатна опция.

Ще Ви се стори малко по-привлекателно ако използвате и Apple Music, тъй като музикалната библиотека на iCloud е включена към месечната такса от $10 на Apple Music. Технически, iTunes и Apple Music са отделни услуги, но и двете Ви дават достъп до iCloud.

Тази услуга е много добра, ако сте включени към екосистемата на Apple, тъй като работи с iTunes за Mac, iTunes за Windows и приложението за iPhone и iPad. Няма уеб страница, нито приложение за Android.

Цена: до 100,000 песни за $25 на година или включен към Apple Music абонамент

 

Microsoft OneDrive и Groove Music

Сега вече можете да качвате песни в Microsoft OneDrive и те ще са налични в мобилното приложение. Това е добро решение, ако имате по-малък плейлист, или просто искате да сте сигурни, че музиката Ви ще се синхронизира на десктопите и лаптопите чрез OneDrive. Лошото, обаче е, че няма функция за съответстване на плейлистите и ще трябва да качвате всяка песен по отделно.

И все пак вече не Ви се налага да слушате песните като отделни файлове по стария досаден начин. Можете да използвате приложението Groove Music за Windows 10, iPhone, Android и iPad, за да ги съхранявате.

Това заема част от мястото Ви за съхранение на данни в OneDrive, а Microsoft предлага само 15 GB памет безплатно. За щастие, обаче, има допълнителни планове за повече пространтсво за съхранение - например Office 365 персонален абонамент за $7 на месец и ще имате неограничена памет.

Цена: до 15 GB – безплатно; неограничено пространство за съхранение - $7 на месец

 

Ако имате няколко песни, които просто искате да подсигурите, по-добре да използвате Dropbox, Google Drive, или който и да е друг облак, за да ги качите там. Но услугите, изброени по-горе са достатъчно добри за съхранение на големи плейлисти с музика, така, че да имате достъп до тях навсякъде. Те Ви осигуряват лесно съхраняване, търсене, и офлайн използване на файловете, а също така функцията за съответстване на плейлистите, която ъплоудва песни автоматично, за да не Ви се налага да качвате стотици гигабайти файлове самостоятелно.