Вижте още:Как да свържем Samsung Gear 360 към Смартфон

 

Ако само до преди 5 години, да качваш видео с HD или още повече FullHD качество в Youtube и Facebook беше рядкост, то днес вече няма камери, фотоапарати и дори смартфони които да снимат с по-малко разширение от 1920х1080.

 

 

Днес вече кристално чистото качество е 1440p и 2160p Ultra HD, но новата видео мания има друго име. 360-градосувото видео става все по-популярно откакто редица производители започнаха да продават ценово достъпни камери, които могат да снимат в този формат. 

 


 
Това на екраните ви е Samsung Gear 360, сферичната камера която Южнокорейците предлагат в България с цена от около 700лв. Нейното детайлно видео ревю очаквайте съвсем скоро в Digital.bg.

 

 

А тук, тук сме решили да ви покажем - как да свалите, конвертирате и качите в Youtube и Facebook 360-градусовото видео което сте заснели. Защото имайте предвид, че начинът е малко по-различен от този при класическият видео клип.

 


 
Записахме кратко 10-секундно демо с камерата. Сега посредством USB кабелът свързваме камерата с компютъра си, сваляме  файла...до тук добре, но при опит да го стартираме директно с плейъра си, не се получава нищо. Трябва да си свалим специално приложение за обработка на сферичното видео. Вариантите са два - можете да свалите програмата за обработка на Samsung Gear 360 Action Director или да посетите помощната страницата на Youtube. Там ще намерите приложението 360 Video Metadata Tool за Windows или Mac. Директни линкове ще намерите в текстовата статия под този плейър. 

 


 
E вече сме активирали приложението си, качваме предварително заснетото видео и имаме няколко специфични неща които трябва да изпълним, преди да го конвертираме. Във видеото по-горе ще намерите демо което направихме, за да ви улесним. Следете курсорът на мишката, който светва в жълто при клик.

 

 
Запазвате и след малко готовият за качване 360-градусов клип е в избраната от вас папка. Едно важно пояснение - за това видео, ние използваме доста сериозна работна станция с мощни процесор, видео карта и много RAM. Така, че ако работите с тези програми на по-слаб компютър, времето за обработка ще се увеличи значително...заредете се с търпение.

 

 
След като вече сте конвертирали файла и сте го запазили на компютъра си, неговият обем се е увеличил с 3 до 5 пъти. Сега следва качването в Youtube и Facebook. За разлика от конвертирането, тук нещата стават доста по-лесно. Стъпките са почти идентични с тези когато качвате обикновен FHD клип. Да опитаме как става това.

 


 
 
Ето че вече знаете как можете да качвате 360-градусово видео в Youtube и Facebook.

 

 

Ако имате някакви въпроси свързани с работният процес който ви показахме или нещо друго свързано с технологиите, не се колебайте да ни пишете тук или на нашата Facebook страница.