Android предлага куп функции, от които потребителите не се възползват, а те биха могли да направят живота им много по-лесен.

 

От Android Pit споделят с нас няколко полезни функции, които ще ви направят да изглеждате като професионалист в очите на околните. Ето кои са те:

1. OK Google: докосвайте по-малко, научавайте повече

OK Google ще превърне смартфона ви във ваш любим  личен асистент, но помнете, че за да работи услугата се нуждаете от интернет връзка.

2. Inbox: интелигентната поща

Inbox е най-интелигентното приложение за електронна поща. Можете автоматично да организирате вашите имейли, да видите срещите си и да получите напомняния за задачи, и така нататък. Най-добрата част е, че можете бързо и лесно да отговаряте на всеки имейл.

3. Режима Priority: телефона ви ви притеснява само когато е наистина важно

Priority Mode (Приоритетен режим) дебютира с Android Lollipop и чрез него можете да изключите уведомленията за определен период от време. Функция се намира на лесно достъпно място, ще я откриете като натиснете някой от бутоните за звук.

4. Използвайте режима за пестене на енергия, така че батерията да издържи цял ден

Battery saving mode (Икономичен режим на батерията) може да ви помогне да изкарате цял ден с едно зареждане на батерията. Това се постига чрез значително ограничаване на дейностите които се извършват на заден план и включване на стендбай режим, когато екранът е изключен. 

5. Chrome: за пестене на данни

Браузърът Chrome ви позволява да пестите данни докато сърфирате в интернет. За целта отидете в менюто Settings, потърсете „Data saver“ и активирайте опцията. След няколко дни ще започнете да виждате в проценти, данните, които сте запазили докато използвате Chrome.

6. WPS бутона: спестява време при свързване с Wi-Fi

Знаете ли, че можете безопасно да се свържете с Wi-Fi мрежа, без да се налага да въвеждате парола? Има един бутон на рутера, обозначен като „login“, WPS / Reset или с икона с две стрелки. В разширените настройки на Wi-Fi менюто на вашето устройство ще видите опцията „WPS Button“, когато кликнете върху нея ще имате няколко секунди, за да натиснете правилния бутон на рутера. Това е един лесен начин за сигурно свързване към Wi-Fi мрежа, без да се налага да въвеждате парола.

7. Android beam: магическо прехвърляне на файлове и снимки

Една от най-подценяваните характеристики на Android е Android beam, на която всеки производител дава друго име. Тя ви позволява да прехвърляте малки количества данни чрез свързване на устройства чрез Bluetooth. А ако свържете устройствата чрез Wi-Fi, може да прехвърляте по-големи обеми от данни. За да използвате Android Beam двете устройства трябва да имат NFC.

 

Първата стъпка е да се активира Android Beam и на двете устройства. За целта отидете в Settings> Wireless and networks > More > Android Beam. Ако опцията е сива, ще трябва да се активира NFC. След това ако поставите два смартфони гръб до гръб ще можете да споделяте снимки, контакти или други файлове, които сте отворили на вашия екран.

8. USB тетъринг: използвайте телефона си като модем

За да активирате USB тетъринг трябва да свържете вашия смартфон към вашия компютър, за целта отидете в Settings > More > Link and Laptop Wi-Fi и променете опцията за USB връзка.

9. Заковаване на приложения  на екрана

Тази функция заключва ползващия устройството в едно единствено приложение, без да му дава възможност да отвори друго. Ако някой иска да използва телефона ви, може да се възползвате от тази възможност, за да запазите някои приложения далеч от очите на другите. Отидете в Settings > Security, превъртете страницата и долу ще намерите опцията „Screen pinning“. Сега щом отидете в „Overview“, всички приложения, които може да закачате ще се появят с малка синя икона на кабърче в долния десен ъгъл. Докоснете тази икона и Android ще ви помоли да потвърдите, че наистина искате да направите това.

10. Управляване на приложения

Ако дадено приложение не работи така както се очаква – затваря се от само себе си или не се стартира, може да се наложи да го деинсталирате, но тази крайна мярка не винаги е необходима. Понякога, изтриването на данните на приложението може лесно да реши проблема. За да направите това, отидете в Settings > Apps, потърсете проблемното приложение и решете какво точно искате да направите с него.

 

Вижте кои са най-често срещаните проблеми с Android OS