Facebook може да бъде много полезен инструмент когато искате да поддържате връзка с приятелите и семейството си. Много хора обаче, след време започват да се отегчават от постоянните реклами, безкрайните покани за игра както и от постовете на някои свои приятели.

 

Ако сте установили, че Facebook вече не е полезен или интересен за вас, може лесно да изтриете завинаги профила си. Разбира се, това е малко крайна мярка и ако тя не е за вас, а искате само да получите кратка почивка от Facebook, можете само временно да деактивирате профила си.

 

Архивирайте данните си

През годините, навярно сте качили много информация във Facebook профила си, и ако сте решили да я изтриете за постоянно от сайта, може да искате преди това да я запазите на вашия компютър. Вашите снимки, информация за контакти, съобщения и публикации, които сте споделили в сайта може да бъдат запазени.

 

- След като се логнете във Facebook акаунта си, отворете „Settings“ страницата като кликнете върху малкия бутон със стрелка сочеща надолу разположена  в горния десен ъгъл и кликнете върху „Settings“.

 

- В „Your Facebook information” страницата, кликнете върху „Access your information.”

 

 

Следвайте стъпките:

 

 

- Кликнете върху бутона „download your information”. Ще трябва да въведете отново паролата си, и след това да кликнете върху бутона отново. Кликнете върху бутона „create file”.

 

След като архивът е готов да бъде изтеглен, ще получите уведомление и линк за изтегляне по имейл. Имайте предвид, че в зависимост от количеството информация, която ще се архивира, процесът може да отнеме няколко часа, преди да получите имейла.

 

- След като получите имейла, кликнете върху линка и на страницата, която се отвори кликнете „Download archive”.

 

Изтрийте вашия Facebook дотъп до приложения

Facebook улеснява много логването в различни уеб сайтове и приложения, тъй като ги свързва с информацията от вашия Facebook профил. Ако ви се иска да изтриете завинаги вашия Facebook профил, първо ще трябва да се уверите, че сте премахнали тези линкове към вашия Facebook акаунт. Разбира се, ако планирате да продължите да използвате тези приложения и сайтове, уверете се, че сте си осигурили алтернативен начин.

 

 

- Отидете на страницата „Settings page“ и кликнете върху „Apps” от навигационното меню от лявата страна. Тук ще видите всички приложения, уеб сайтове и услуги, които са свързани с вашия Facebook акаунт.

 

- Кликнете върху бутона „Remove“, потвърдете, че искате да изтриете достъпа до приложението и кликнете върху „Confirm“.

 

- Ще трябва да направите това ръчно за всички приложения и услуги, включени в този списък.

 

След като сте архивирали вашите данни и сте отстранили всички приложения и услуги на трети страни, вече сте готови да изтриете завинаги вашия Facebook профил.

 

Деактивирайте вашия Facebook акаунт

Ако не искате да изтривате завинаги Facebook профила си, а само да си вземете почивка, можете временно да деактивирате профила си. След това когато пожелаете, можете да активирате акаунта си, без да губите данните свързани с профила ви.

 


- Кликнете върху стрелката сочеща надолу, и отидете в менюто „Settings“.


- Кликнете върху „Your Facebook Information“, намерете менюто от лявата страна.


- Кликнете върху „View“ в „Deactivating or deleting your Facebook account” и следвайте стъпките.

 

 

След като направите това, ще имате 14 дни, докато акаунтът ви се премахне за винаги. Ако размислите, това е времето, в което трябва да активирате профила си отново.

 

Още от Digital: Как да изтриете запазените пароли в браузъра Mozilla Firefox