Има много полезни неща в интернет пространството, които не са лесни за изтегляне. Снимки, музика, видеоклипове, карти и друго вълнуващо съдържание не винаги имат бутон за изтегляне. Също така е възможно те вече да не са безплатни или да са напълно изчезнали от интернет.

 

От Make Use Of демонстрират как да изтегляме всякакви неща от мрежата, без да нарушаваме закона.

 

1. Приложения, които не са налични в Play Store

Google обикновено забранява приложения, които са потенциално злонамерени или има опасност за измама на потребителите. Компанията обаче има политикаипротив приложения, които подкопават бизнес моделa на компанията. Някои приложения обаче не са достъпни в определени държави, а по-новите версии на други може да не работят добре или да имат премахнати функции.

 

Ако желаете да изтеглите пълните версии на подобни приложения, можете да ги изтеглите от F-Droid и APKMirror. Това са софтуерни проекти, управлявани от общността, които  прилагат стриктни практики за сигурност, за да ви предпазят от злонамерени приложения.

 

2. Стар и преустановен софтуер

Разработчиците често актуализират своите приложения, за да въвеждат нови функции и да отстраняват грешки. Но понякога обновяването до по-нова версия може да предизвика проблеми. Новите версии може да не са съвместими с по-старите операционни системи, може да поддържат реклами и много други. Можете да изтеглите по-старо копие на приложението от OldVersion и OldApps. Тук се предлагат хиляди стари версии на приложения за Windows, Mac и Linux.

 

3. Уебсайтове, свалени от интернет

Всеки ден от интернет изчезват сайтове, поради различни причини - спрени са от създателите  им, забранени са поради правни проблеми или са свалени поради опити за хакване. Wayback Machine съхранява повече от 341 милиарда скрийншота на уеб страници. Лентата за търсене на началната страница ви позволява бързо да получите достъп до архивирания онлайн индекс, а с помощта на приложения от трети страни можете да изтеглите несъществуващите сайтове.

 

4. Рингтонове

Стандартните мелодии, които са предварително инсталирани с вашето устройство са скучни. Персонализираните тонове са популярни, но може да се наложи да платите за тях. За да направите телефона си по-интересен, опитайте тези приложения. Zedge предлага повече от милион безплатни мелодии за изтегляне чрез своя уебсайт или приложението. Приложението е налично за Android и iOS. Audiko е друго интересно приложение, което има впечатляваща колекция от близо 2 милиона рингтонове от всеки жанр. Audiko е налично само за Android.

 

5. Аудио книги

На сайта LibriVox може да намерите безплатни аудио книги. Сайтът ви дава много възможности за разглеждане на каталога по автор, заглавие, жанр и тема. LibriVox има приложение за Android и за iOS.

 

6. Платен софтуер, безплатно

Giveaway of the Day и Giveaway Club предлагат безплатен лицензиран софтуер за Windows, Mac и игри. Софтуерът е достъпен за 24 часа или повече. Получавате лицензните ключове и софтуерът е напълно легален, без никакви ограничения. За да следите за актуализациите, регистрирайте се за бюлетина или ги следвайте в Twitter или Facebook.

 

7. Безплатни игри

Следете /r/FreeGames и /r/FreeGamesOnSteam на Reddit за всички видове безплатни оферти и промоции. Често издателите на големи игри като Steam, пускат безплатни заглавия, за да привлекат клиенти.

 

8. Офлайн Wikipedia

Запазването на отделна статия от Wikipedia е проста работа. Трябва само да кликнете върху „Download as PDF“ в лявата страна на страницата. Наличието на пълен офлайн достъп до Wikipedia е много полезно в ситуации, когато имате лоша интернет връзка, а Kiwix е безплатно приложение за Android и iOS, което ви позволява да търсите и четете цялата енциклопедия.

 

9. Снимки от уеб страница

Ако искате да запишете няколко снимки от уеб страница наведнъж, тогава процесът на запазване на всеки файл става досаден. Можете да използвате разширенията Imageye Image downloader за Chrome и Download all Images за Firefox, за да спестите време и усилия.

 

10. Аудио от уеб страница

Функцията Chrome Audio Capture ви позволява да записвате аудио, което се възпроизвежда в отворения таб и да го запазите на компютъра си във формат MP3 или WAV. Натиснете бутона „Start Capture“, за да започнете записа. Максималното време за запис е 20 минути.

 

11. Снимки и видео от Instagram

Instagram ви позволява да заявите желание за изтегляне на файл, съдържащ снимка и видеоклип, които сте споделили в сайта. За целта на десктопа кликнете върху иконата Profile в горния десен ъгъл на екрана. Кликнете върху „Settings“ до бутона „Edit Profile“. От менюто изберете „Privacy and Security“. Превъртете надолу до „Data Download“ и кликнете върху „Request Download“.

 

DownloadGram ви позволява да изтегляте не само ваши, но и чужди снимки и видеоклипове. Ако снимката е ваша, докоснете бутона с три точки над публикацията и изберете Share -> Copy Link. За да изтеглите снимки на някой друг, натиснете отново бутона с три точки и изберете „Copy Link“.

 

12. Фотоалбуми от Flickr

За да изтеглите снимки от друг член на Flickr, кликнете върху потребителското му име и изберете „Albums“. Задръжте мишката или кликнете върху миниизображението на албума, за да се появи икона за изтегляне. Кликнете върху нея и изберете „Create zip file“.  

 

Вижте най-удобните начини за споделяне на файлове онлайн