Google от дълго време експериментират с функция, която да позволи бърз, лесен и безжичен пренос на файлове между устройствата с Android. Вече знаем, че името на този инструмент ще бъде "Nearby Sharing", a сега разбираме още повече детайли за официалния конкурент на Apple AirDrop. 

По всичко личи, че компанията се приближава към финалната фаза на разработка, тъй като сега стартира официално публични бета тестове с Nearby Sharing в Google Play. Обратната връзка с потребителите ще има важно значение за подобряване възможностите на функцията.

Крайната цел на Google е всички устройства, които работят с Android 6.0 или по-високи версии на операционната система да бъдат оптимизирани за Nearby Sharing. Всъщност функцията е създадена като най-удобния начин да споделяте файлове със смартфони, които се намират в близост то вас.

В това число влизат снимки, видео клипове, контакти, текстови съобщения постове в социални мрежи и др. Самите трансфери с Nearby Sharing ще се извършват безжично, чрез Bluetooth.

 

 

В случай, че концепцията за функцията ви допада е добре да знаете, че вече има как да тествате сами възможностите на Nearby Sharing. За да го направите трябва да станете бета тестър в Google Play Services, съобщава AndroidHeadlines. 

Все пак имайте предвид, че дори да активирате Play Services Beta на своето устройство може да нямате достъп до Nearby Sharing. Причината е, че Google са ограничили броя на смартфоните и респективно на потребителите, които могат да тестват предстоящата функционалност. 

Можете да откриете линкове за PlayServices Beta в APKMirror и други подобни сайтове за APK файлове. Ако имате късмет и получите достъп до функцията ще можете да изберете желаното съдържание и от менюто за споделяне на Android да изберете опцията "Nearby Share".

Предвидена е възможност да настроите различни методи за споделяне, а също да промените името на устройството, както и да не го правите видимо за всички. Можете да добавите икона за Nearby Sharing в бързото меню с настройки.

 

 

Oще от Digital: Функцията Android Nearby Share, която е подобна на Apple AirDrop ще е достъпна и за компютри