Когато се налага да споделяте документи и файлове с други хора по интернет, искате да можете да го направите бързо, сигурно и с възможно най-малко грижи. За щастие, много приложения и услуги отговарят на тези три изисквания.

От Wired са подбрали най-добрите от тях. Всички тези услуги криптират файловете при транзитното им преминаване и когато се съхраняват, като спират хакерите и трети страни да ги получават.

Само, че Firefox Send използва криптиране от край до край, което означава, че дори Firefox не може да вижда файловете ви. Другите си запазват правото на достъп до вашите данни, ако са принудени от правораздаващите органи. Важно е също така да се уверите, че генерираните от вас връзки за споделяне са строго защитени, тъй като те действат като ключове за декриптиране, предоставящи достъп до вашите файлове.

Firefox Send

Firefox Send може да се използва с или без браузъра Firefox и ви позволява безплатно да споделяте файлове с обща големина до 2,5 терабайта. Предлагат се много допълнителни функции, като например линковете за изтегляне могат да бъдат настроени да изтичат след определен брой изтегляния или период от време и ако искате допълнителен слой сигурност, можете да ги защитите и с парола.

Dropbox

Dropbox ви предоставя безплатно 2 GB място за съхранение в облака, като платените планове започват от $ 12 на месец за 2 TB съхранение. Освен че позволява споделянето на файлове в мрежата, Dropbox пази вашите файлове и папки, синхронизира ги между вашите устройства и облака,  позволява ви да си сътрудничите с други и т.н.

Услугата ви предоставя избор при споделянето на файлове. Можете да го направите или от основното Dropbox приложение в мрежата от вашия компютър или телефон, или чрез специализиран и опростен инструмент за споделяне, наречен Dropbox Transfer, който въвежда няколко екстри като дневник колко пъти са изтеглени споделените ви файлове.

Можете да споделяте отделни файлове или цели папки, и те да са само за четене или с права за редактиране, и имате възможност да защитите споделените връзки с парола и да поставите дата на изтичане за тях. Хората, с които споделяте, не се нуждаят от Dropbox акаунт, освен ако не искате да работите съвместно върху папка с файлове.

WeTransfer

Подобно на Firefox Send, WeTransfer е добър вариант, ако просто се нуждаете от нещо бързо и ясно, без задължително да се регистрирате за услуга (въпреки че можете да създадете акаунт, ако искате). Можете да споделяте един или няколко файла чрез персонализирана връзка, която остава активна за седмица по подразбиране.

Профилът в WeTransfer Pro струва $12 на месец, но добавя някои полезни функции и ви позволява да прехвърлите наведнъж файлове с големина до 20 GB, а не само до 2 GB, с което изискване трябва да се съобразяват тези които са на безплатния план.

Платените акаунти предоставят и 1 TB място за постоянно съхранение в облака, плюс по-добри инструменти за наблюдение колко често са изтегляни файловете и от кого.

 

Вижте най-добрият софтуер за конвертиране на PDF файлове за Windows 10