Wikipedia e най-голямата oнлайн енциклопедия в света, от която всеки може да се ползва без да плаща за това. Нещо повече, можете да изтеглите цялата Wikipedia на вашия компютър, или мобилен телефон за офлайн четене.

 

Благодарение на Make Use Of можем да научим 5 начина да използваме Wikipedia офлайн.

 

Начин 1:

С услугата Book Creator (Помощник за създаване на книги), вие можете да изберете всяка една статия в Wikipedia и след това да я превърнете в книга. Трябва само да посетите целевата страница и да изберете „Start book creator“ и ще можете да добавяте статии. След като сте готови, можете да експортирате данните в PDF файл.

 

Начин 2:

Ако имате нужда от само една статия, просто кликнете върху „Изтегляне като PDF“ в лявата лента на всяка статия, опцията е под „Отпечатване/изнася“.

 

Начин 3:

Ако предпочитате да разпечатате някоя статия от Wikipedia, трябва да изберете опцията „Версия за печат“.

 

Начин 4:

Посетете страницата „Уикипедия:Сваляне на Уикипедия“, за да изтеглите статии от Wikipedia. По подразбиране всички изображения или други мултимедийни файлове се изключват, за да се спести място, но ако имате пространство има и други възможности за сваляне.

 

Начин 5:

Може също така да ползвате някоя от многото безплатни инструмента за офлайн четене на Wikipedia. Такива са WikiTaxi и Kiwix.

 

Вижте най-добрите мобилни приложения за четене на PDF файлове