Социалната изолация превърна домовете ни във виртуални конферентни зали за работа и достъп с любимите хора, докато изчакваме да се преборим с последиците от кризата.

Наличието на толкова голям брой хора, които едновременно са вкъщи за продължителен период закономерно доведе до бум в трафика на приложенията за видеоконферентни разговори.

Тези промени в нагласите на потребителите предизвикаха и ръст в продажбите на аудио аксесоари и компютърна периферия.

Намирането на подходяща уеб камера може да е по-труден процес, отколкото първоначално предполагате. Добрата новина е, че няма да се налага да отделяте сериозни средства или време да четете досадни ревюта в интернет. Решението е много просто и това са смартфоните.

Модерните устройства предлагат впечатляващи камери, които също може да използвате като уеб камера по време на разговори. За целта трябва да инсталирате допълнителен софтуер на смартфона и компютъра.

Ето как да го направите, според TheVerge:

 

Android

 

Google Play предлага разнообразие от приложения, с които да превърнете смартфона в работеща камера. DroidCam е едно от популярните заглавия за Android, което е лесно за настройка и предлага всички необходими функционалности.

Moбилната версия изисква Android 5.0 или по-висока версия, като разработчиците от Dev47Apps предлагат и десктоп клиенти за Windows 10 и Linux.

От TheVerge съветват да изтеглите 6.2 версията на приложението за компютъра, тъй като отстранява няколко бъга в предходния ъпдейт.

 

 

След като инсталирате приложението на смартфона трябва да насочите вниманието си  изцяло към десктопа.

Необходимо е да позволите на софтуера да инсталира аудио драйвъри в процеса на инсталацията.

Освен разрешението си можете да поставите отметка в полето до "Always trust software from DEV47 APPS", за да одобрите други програми на същия разработчик.

 

 

Активирането на десктоп приложението ще ви позволи да свържете периферни устройства безжично или с USB порт. Най-бързият вариант е с Wi-Fi връзка и това е опцията, която е зададена по подразбиране.

Можете лесно да сменяте различните режими от трите големи бутона в горната част на DroidCam Client.

Точно под тях е разположено полето, в което да въведете IP адреса на устройството с Android, което ще използвате. За да го видите отворете приложението DroidCam от смартфона.

Въведете кода в "Device IP" панела. След това въведете кода в "Device IP" панела на компютъра.

 

 

Обърнете внимание на две неща преди да кликнете "Start" бутона от десктоп приложението. Първото е да се уверите, че сте поставили отметки пред "Video" и "Audio" полетата.

Ако пропуснете да кликнете върху аудио бутона например няма да се включи микрофона. Следващата стъпка е да изберете трите вертикални точки в горния десен ъгъл на Android приложението, за да отворите менюто с настройки.

Така ще можете да изберете предната или задната камера искате да използвате.

 

        
Когато сте готови с избора си предстои най-приятната част. Стартирайте предпочитаното от вас приложения за видеоконферентни разговори като Zoom, Google Meet, Skype, Microsoft Teams и др.

Във видео настройките на всяко от тях ще намерите нови настройка, с която да изберете опцията "DroidCam Source 2" или "DroidCam Source 3".

Tака ще споделите екрана с DroidCam клиента на вашето устройство.

 

 

iOS

 

Екосистемата на Apple също предлага разнообразни възможности за избор на приложения, с които да използвате iPhone или iPad като уеб камера.

Тестовете на TheVerge показват, че EpocCam е едно от практичните решения и лесни за използване приложения за тази цел в AppStore. Необходимо е мобилното устройство да работи поне с iOS 10.3, за да използвате пълната функционалност.

Този софтуер се поддържа и от Android. Първата стъпка е да потърсите в търсачката на AppStore и да инсталирате EpocCam. Необходимите драйвъри за свързването се поддържат от Windows 10 и macOS.

Трябва да проверите съвместимостта на компютъра и да ги изтеглите от Kinoni.com уеб сайта на разработчиците.
 


След това изберете приложение за видеоконференция на iPhone или iPad. Изберете "EpocCam" от менюто с настройки, което ще активира нотификация на компютъра с текст "EpocCam iOS Connected Using Wi-Fi", което потвърждава, че сте свързали камерата в Wi-Fi мрежата.

В случай, че използвате уеб версия на приложенията, а не десктоп клиенти може да се наложи да дадете допълнителни разрешения.

Ако е така ще видите уведомление, което ви подканя да го направите преди да а стартирате видео разговора в близост до адресната лента на браузъра.

Проверете дали версията, която използвате е съвместима с EpocCam, тъй като например Zoom (Version 4.6.11) не предлага такава поддръжка. Все пак това е изключение и можете да използвате другите популярни приложения като Skype, Google Meet или Microsoft Teams по този начин.

 

 

Още от Digital: 8 полезни съвета за по-качествени видеоконферентни разговори