Когато YouTube стартира през 2005 година, никой не очакваше, че уебсайтът за споделяне на видео ще се превърне в алтернатива или дори като заместител на телевизията. 13 години по-късно цифрите говорят сами за себе си – YouTube има повече от 30 милиона уникални посетители на ден.

 

Друг интересен факт е, че повече от половината посещения в YouTube са от мобилни устройства. Ако имате Android или iOS устройство и искате да подобрите сърфирането си, не пропускайте информацията на Phone Arena. По-долу ще откриете полезни съвети и трикове, които работят и за двете платформи и не изискват от вас да изтегляте приложения или да се абонирате за YouTube Red.

 

Възпроизвеждане на видеоклипове във фонов режим

Android

1. Отворете Google Chrome или браузър по ваш избор и посетете www.youtube.com

2. Щом влезете, докоснете иконата за меню в горната (или долната) дясна част на екрана, след което изберете десктоп версията на сайта.

3. Ако се появи прозорец, който ви казва че YouTube иска да ви изпраща известия, позволете тази опция.

4. Сега отидете на избран от вас видеоклип, стартирайте го и се върнете на началния екран.

5. Клипът ще спре, но ако плъзнете пръст надолу от горната част на екрана, ще видите изскачащ прозорец на Chrome с бутоните за възпроизвеждане точно под таба за бързи настройки.

6. Натиснете „Рlay“. Клипът ще се стартира отново и няма да спре дори когато изгасите екрана.

iOS

1. Тук ще ви е необходим браузър от трети страни, тъй като трикът не работи с Safari. Уеб браузърът Dolphin например, ще ви свърши работа, но можете да опитате с всеки друг.

2. Посетете www.youtube.com в Dolphin.

3. Сега отидете на избран от вас видеоклип, стартирайте го и се върнете на началния екран.

4. Ще може да го стартирате отново от iOS Control Center и няма да спре дори когато изгасите екрана.

 

Настройте жестови контрол  

Повечето от вас знаят за жеста с двойно докосване, който можете да изпълнявате, докато сте в приложението YouTube – докоснете два пъти лявата или дясната част на екрана, докато гледате видеоклип, за да се придвижите съответно назад или напред с 10 секунди. Десетсекундният скок обаче може да е твърде малък или твърде голям за някои от вас. Ако случаят е такъв, не се тревожете! Можете да го намалите до 5 секунди или да го увеличите с минута. Ето как става това:

1. Когато сте в приложението YouTube, докоснете снимката на потребителския си профил в горния десен ъгъл на екрана.

2. Отидете до Settings -> General -> Double-tap to seek.

3. Изберете по-подходящ интервал.

Променете региона си

Това е удобно, например ако искате да гледате видеоклип с ограничен достъп за вашия регион. Ето какво е нужно да направите:

1. Когато сте в приложението YouTube, докоснете снимката на потребителския си профил в горния десен ъгъл на екрана.

2. Отидете до Settings -> General -> Location.

3. Изберете държава по ваш избор.

Изчистете и поставете на пауза историята на търсенията

Този съвет ще е полезен за всички, които често споделят телефона си с приятели или близки. По този начин няма да има дневник за това, което сте гледали, а свързаното съдържание няма да се показва в препоръчания списък, когато някой друг гледа от вашето устройство.

1. Когато сте в приложението YouTube, докоснете снимката на потребителския си профил в горния десен ъгъл на екрана.

2. Отидете в Settings -> History and privacy.

3. Тук можете да изчистите историята на гледанията, историята на търсенията и да поставите на пауза функцията, така че да не се правят допълнителни препоръки в YouTube.

Плъзнете нагоре за още препоръчани видеоклипове

Някои клипове в YouTube са много забавни, други не чак толкова. Ако се случи така, че ви омръзне да гледате някой видеоклип и искате да преминете към нещо друго, не винаги трябва да се връщате обратно към началния екран, за да намерите нещо друго. Плъзнете пръст нагоре и ще видите хоризонтална секция с препоръки. Докоснете един от видеоклиповете и той ще се стартира.

Активирайте субтитрите

Ако по някаква причина сте в ситуация, в която не можете да се наслаждавате на видеоклип със звук, винаги можете да проверите дали има налични субтитри за клипа, който гледате. Направете това, като кликнете върху бутона за менюто с три точки в горния десен ъгъл на екрана, след което докоснете „Captions“.

 

Вижте как да идентифицараме музика и песни от YouTube видео