Windows може да използва няколко екрана по редица начини, разширявайки или дублирайки основния си монитор. Има дори функция, в която дори можете да изключите основния си монитор. HowToGeek ни споделят няколко начина, по които можете да промените настройките на дисплея си с няколко клавишни комбинации.

 

Използвайки “Windows+P” комбинацията

Натискайки комбинацията Windows+P в дясната част на екрана ще ви излязат няколко опции, в които да конфигурирате екрана си. Това са:

  • PC Screen only: Този режим показва само видео на основния дисплей
  • Duplicate: Тук дублирате видео изхода от основния екран във втори, което може да бъде идеално за презентации.
  • Extend: В този режим разширавяте работния си плот на толкова екрани, колкото сте свързали. Те са обединени в един голям работен плот и можете да местите прозорци между тях.
  • Second screen only: Това е споменатият по-горе режим, в който основния екран е изключен, а картината е изцяло на втория дисплей, който сте свързали.

 

 

Примери за това кога да използвате всяка опция

Имайки предвид опциите, които изброихме, нека разгледаме четири начина, по които те могат да ви бъдат от полза.

Първият е, когато имате лаптоп, който е включен към презентационен проектор. Да речем, че се намирате в лекционна зала или бизнес среща и искате да покажете съдържанието на екрана си през проектора. В този случай трябва да изберете опцията Duplicate. След това стартирайте презентацията си и тогава публиката ще види точно това, което виждате на екрана на вашия компютър.

Втора опция, която може да използвате е, когато имате два или повече монитора. Да речем, че ви трябва повече работна площ, например за разработка на софтуер, редактиране на видео, ретуш на снимки, търговия с акции или композиране на музика. В този случай най-полезна ще ви е настройката Extend, за да можете да видите възможно най-много информация. Имате възможност да местите прозорци между мониторите с клавишни комбинации.

 

 

Третият начин, който може да ви е полезен е, ако имате работен лаптоп, който искате да използвате у дома. Също така имате и голям монитор. В този случай екрана на лаптопа не ви е необходим за това можете да използвате Second screen only. Можете да настройте така лаптопа, че той да работи докато е затворен. Разбира се, за да можете да работите  ще трябва да свържете и външна клавиатура и мишка, но това става за секунди.

Също интересна идея е, когато сте изпуснали да гледате някой филм на кино и искате да пренесете големият екран вкъщи. То тогава вие можете да включите вашето устройство към проектор и да изберете или Duplicate или Second screen only от комбинацията Windows+P. Ако вашият проектор подържа по-висока разделителна способност, то най-добре е да изберете Second screen only. Това ще помогне на вашия Windows да се адаптира перфектно към проектора, вместо да се опитва да разтегли резолюцията на основня ви дисплей.

 

 

Безжично споделяне на екран

Ако нямате допълнителен монитор, но имате компютър с вграден дисплей, потенциално можете да го използвате като втори монитор с безжична технология, наречена Miracast. Тя е вградена в Windows 10 и е много лесна за употреба. След като ви изброихме всички тези опции, можем да ви пожелаем само да се забавлявате и да се наслаждавате на гледката.

Още от Digital: Технологичен ентусиаст доказа, че Windows 10 може да работи със 192MB RAM