Viber продължава да е едно от най-популярните мобилни приложения за водещите платформи, което позволява на своите над 700 млн. потребители да комуникират свободно с безплатни текстови съобщения и гласови обаждания, както и да добавят към тях множество стикери. Създателите му полагат много усилия да подобряват начина, по който работи заглавието, тъй като конкуренцията в този сегмент е много сериозна най-вече в лицето на WhatsApp и Facebook Messenger.

 

Сега разбираме, че ще Viber ще пусне нова версия на приложението си с три основни актуализации за потребителите до няколко дни. Потребителите ще могат да споделят с близките си мигновени видео съобщения, да търсят по-лесно релевантна информация по ключова дума (в стикер пакетите или външни източници), да изпращат обновени емотикони с нов забавен начин.

Как да използваме мигновените видео съобщения във Viber? -  Instant Video

С едно докосване и задържане на бутона във Viber потребителите ще могат да запишат и изпратят в реално време кратко видео към техните приятели. Новата функция ще бъде вградена директно в чат прозореца и ще е достъпна само с леко плъзгане върху бутона за гласов запис. Потребители ще могат бързо да превключват между гласово и видео съобщение, което им позволява да общуват по начина, по който искат да изразят емоцията си.

 

Опцията за Instant Video във Viber ще генерира повтарящи се видеа (които изглеждат като GIF). Максималната дължина на видео записа ще е 30 секунди, което прави тази функция много лесна за употреба и с широк набор от забавни възможности.

 

 

Какво представлява новата функция за търсене (Chat extension)

Taзи нова функционалност във Viber ще даде възможност на потребителите да търсят бързо и лесно информация по ключова дума. В новата версия първите такива услуги ще дойдат благодарение на Giphy, Wikipedia и OMDB (Open Movie Data Base). Достъпът е лесен – потребителите ще трябва само да натиснат @ и да изберат името на услугата, последвано от заявка за търсене. По същия начин ще става търсенето и в колекцията от забавни Viber стикери. Въвеждането на @stickers или натискането на символ @ ще позволява бързо търсене на любими стикери.

 

Компанията също така ще позволи на своите потребители вече да добавят към своите съобщения и GIF файлове, които се радват на голяма популярност в интернет и така ще допълнят разнобразната колекция от стикери, която заглавието предлага сега. Очаква се много скоро тези нови функционалности да са достъпни за всички потребители по цял свят, които притежават устройства, работещи с Android OS или iOS. Ще е интересно да видим дали тези подобрения ще позволят на Viber да се превърне в едно от малкото мобилни приложения, които могат да се похвалят, че се използват от над 1 млрд. потребители.