Ако има някакъв недостатък да се доверяваме на облака за цялата ни продукция и организация, то това е, че не можем да го използваме, докато сме офлайн.

За щастие, обаче, инженерите в Google помислиха над този проблем и предложиха  настройка, с помощта на която ще можем да използваме Drive устройствата им на 100 процента, дори без Интернет наблизо.

 

От настолния компютър

За да активирате облака на Вашия десктоп или лаптоп, нужно е да изтеглите приложението за Вашата операционна система. След като го инсталирате, трябва да се впишете с акаунта, от който искате да използвате файловете си офлайн. Приложението автоматично синхронизира файловете Ви с десктопа и тези, които са изтеглени от облака ще бъдат напълно достъпни за редакция, дори, когато сте офлайн.

Ако не искате да синхронизирате цялата си библиотека наведнъж, можете да изберете кои файлове и папки да бъдат запазени. Само натиснете Drive иконата от таскбара и изберете “Preferences” от менюто.

Първата опция Ви дава два варианта за синхронизиране: “Everything in My Drive” или “Only These Folders”. Изберете второто и отдолу в списъка можете да маркирате или демаркирате папките и файловете, които искате да се появят на сегашния Ви десктоп.

 

От Google Chrome браузъра или Chromebook

Ако искате файловете Ви да работят офлайн и без да теглите отделно приложение, същия ефект можете да постигнете чрез барузъра на Google:Chrome. Веднъж след като сте го инсталирали, ще трябва да откриете приложението Google Drive в магазина на Chrome. Щом го инсталирате, влезте в предпочитания от Вас Google Drive акаунт. Когато сте готови да започнете процеса на синхронизиране, кликнете на “Settings” в главния прозорец.

Излиза прозорец “Sync Google Docs, Sheets, Slides and Drawings”, който трябва да маркирате, за да започне компютърът Ви да сваля всички файлове от Вашия акаунт. Щом приключи този процес, ще можете да запазвате и редактирате всякакви файлове в облака без Интернет мрежа.

Ако искате да изключите офлайн синхронизирането, върнете се в “Settings” менюто и идете на “Offline Sync”. От там можете да го изключите. И все пак имайте предвид, че всичките Ви файлове ще се десинхронизират наведнъж, а не е едно по едно, както в началото.

 

От Вашето мобилно устройство

Ако се намерите на път с таблет, който има само безжичен Интернет, или с телефон с много слаба мрежа, има приложение специално за Вас. Google Drive може да се използва както за Ios, така и за Android устройства.

Първо ще трябва да отворите приложението на Вашето мобилно устройство и да намерите файла, който искате да синхронизирате офлайн. За да запази памет и да предотврати претоварване, приложението Ви позволява да синхронизирате файлове само един по един. След като намерите файла, върху който искате да работите, кликнете върху иконката с трите точки една над друга. Там ще намерите опцията “Keep Offline”. Изберете я и Google Drive ще Ви уведоми, след като файла е готов за ползване.

Ако искате да замените големите комплекти от приложения, като например Microsoft Office, Google Drive е най-добрият избор. Той е бърза, лесна и безплатна опция, която ни предлага начин да обработваме и създаваме файлове, дори без задължително да сме свързани към Интернет.