Google Calendar все още предлага най-лесният начин да управляваме деня си. С опциите си за задаване на конкретни дати и часове за събития и напомняния, известия, изпратени до имейла ви, както и възможност да уведомите останалите за това, което правите, той е гъвкав инструмент с много функции.

 

За да се възползвате от всички тях, трябва да се научите как да използвате Google Calendar. За щастие, това е по-лесно, отколкото може би си моглите, а от ръководството на Digital Trends ще научите всичко, което трябва да знаете. С няколко кликвания ще имате график за следващите няколко седмици и няма да забравите отново рожден ден или годишнина.

Използвайте вашия Google акаунт

За да можете да използвате Google Calendar, трябва да имате профил в Google. Ако вече имате такъв – а със сигурност имате ако използвате Gmail, YouTube или други приложения на Google – кликнете върху Google Calendar и прескочете препратката към следващата секция. Ако не го направите, следвайте стъпките по-долу, за да го създадете.

 

Стъпка 1: Отворете началната страница на Google Calendar. Когато се покаже страницата за вход в профила в Google, кликнете върху “More options”,  а след това върху “Create account.”

 

Стъпка 2: Попълнете информацията във формуляра на профила и кликнете върху “Next step”, за да продължите.

 

Стъпка 3: Google може да ви помоли да потвърдите профила си посредством мобилно устройство. Направете това и след това ще бъдете изпратени до екрана за посрещане. Вече имате профил в Google, който може да използвате за всички услуги на компанията, а това включва и Google Calendar.

Създаване на събитие


Вероятно най-голямата полза от даден календар е че ви напомня за важни дати. За да направите това с Google Calendar, трябва да създадете “събитие” Ето как да го направите:

 

Стъпка 1: Намерете датата и часа на събитието. Кликнете върху съответния блок. Друга възможност е да кликнете върху червения бутон “+” в долния десен ъгъл.

 

Стъпка 2: Изберете дали искате това да е събитие с допълнителни подробности или просто напомняне. Напомнянията могат да бъдат настроени да се повтарят редовно, докато събитията са проектирани като еднократни случаи, за които е необходимо да бъдете уведомени.

 

Стъпка 3: Въведете заглавие за събитието си и използвайте опциите за синхронизиране, за да изберете колко дълго ще продължи.

 

Стъпка 4: Ако това е всичко, което ви трябва, натиснете бутона “Save”, но ако искате да добавите още подробности, кликнете върху “More Options.”

 

Стъпка 5: На страницата, която се показва, ще ви бъде даден шанс да създадете списък с гости и да поканите хора, да зададете известия за имейл адреса си по определени часове, да добавите местоположение и да добавите подробно описание на случващото се.

Списък на гостите

Ако имате много приятели и членове на семейството, които идват на събитието ви, може да ви е по-удобно да създадете списък с гости. Можете да го направите направо в менюто “More options” на Google Calendar.

 

Стъпка 1: Изберете вашето събитие и се насочете към “More options”.

 

Стъпка 2: От дясната страна ще забележите секция специално за “Guests.” Решете дали искате вашите гости да могат да поканят другите и да видят общия списък на гостите и дори да променятe самото събитие.

 

Стъпка 3: Когато това е решено, кликнете върху полето “Add guests” и започнете да въвеждате имена. Ако гостите вече са част от вашата адресна книга в Google, ще е достатъчно истинско име. Ако не, ще трябва да въведете пълния им имейл адрес.

 

Стъпка 4: Когато сте попълнили списъка на гостите си, натиснете бутона “Save”. Ще се покаже известие, в което се пита дали искате да изпратите имейл до гостите. Кликването върху “Send” и ще им бъде изпратен имейл, който ще ги уведоми за събитието.

Споделяне на календара ви

Въпреки че можете да поканите хора на събития, ако искате някой или групата да знаят точно какво правите през следващите седмици и месеци, винаги можете да споделяте целия календар с тях. Ето как да го направите.

 

Стъпка 1: На основната си страница в Calendar, погледнете в левия панел, там ще видите “My calendars”. Задръжте курсора на мишката върху календара, който искате да споделите, и кликнете върху иконата с три точки, която се показва в дясно, а след това върху “Settings and sharing”.

 

Стъпка 2: Менюто, което се показва, има много опции, но вие търсите третата клетка отдолу – “Share with specific people.” Кликнете върху връзката “Add people” и след това въведете имена или имейл адрес.

 

Стъпка 3: Когато сте добавили с кого искате да споделите календара, можете да посочите какво може и какво не да прави той с него.

 

Стъпка 4: Когато сте доволни от настройките си за споделяне, кликнете върху връзката “Send”. Ако искате да продължите да добавяте или променяте календара си след това, натиснете стрелката назад в горния ляв ъгъл.

 

Вижте 5 полезни услуги на Google, които може би не знаете