Дисплеите на смартфоните стават все по-големи, независимо дали ни харесва или не. Странно, защото имаше време, когато всички искаха по-малки телефони. Но тъй като все повече хора започнаха да използват смартфоните като  основни устройства, производителите реагираха на това като наложиха тенденцията с по-големите екрани.

 

Докато големите дисплеи са много подходящи за гледане на видео, те могат да възпрепятстват използването на телефона с една ръка. Това от своя страна може да доведе до случайно изтърване или неволно докосване по екрана там където не трябва.

 

Изглежда, производителите няма да се откажат от тенденцията да предлагат телефони с голям екрани, така, че ви предлагаме да разгледате информацията на Make Use Of за това как може да улесните работата си с телефона с една ръка.

Конфигуриране на Gestures в Nova Launcher

Приложението Nova Launcher предлага огромен брой функции, съчетани с отлични опции за персонализиране. Тук обаче ще се придържаме към това, как можете да използвате Nova Gestures, за да улесните навигацията с една ръка на Android устройството си.

Ще имате нужда от  Nova Launcher Prime версията на приложението Nova, за да имате достъп до Gestures. След като го инсталирате, намерете и отворете “Nova Settings”. Докоснете Gestures and inputs. Сега нека да конфигурираме различни жестове на началния екран, които улесняват работата с една ръка.

1. Достъп до известията

Докоснете Swipe down и изберете Expand notifications. Сега можете да прекарате пръст надолу с палец от всяко място на началния екран, за да получите достъп до известията си.

2. Бързо търсене през инсталираните приложения

Докоснете Swipe up и изберете App search. Сега можете да прекарате пръст нагоре с палец от всяко място на началния екран, за да търсите бързо някое приложение. Можете също така да настроите “Gestures” на “Expand quick settings” или “Аccess Recent apps”.

3. Заключете устройството си с жест

Докоснете “Double tap” и изберете “Screen lock”. Ако позиционирането на бутона за захранването на устройството ви е такова, че е недостъпно когато го държите само с една ръка, този жест ви позволява бързо да заключите устройството си с жест.

 

 

Улеснете въвеждането на текст

Като цяло, по-големите екрани улесняват въвеждането на текст на смартфона. Но какво ще стане, ако трябва да пишете с една ръка, защото другата ви е заета от чаша с кафе? За щастие, повечето клавиатури за Android имат някакъв специален режим, който ги свива в долния ъгъл, за да се улесни въвеждането с една ръка. Такива клавиатури са Gboard и SwiftKey Keyboard.

Преместете лентата за адреси на Chrome в долната част на екрана

По подразбиране адресната лента на Chrome се намира в горната част на екрана. Ако имате малки ръце или по-голям екран на телефона си там ще я достигате по-трудно, отколкото ако е в долната част на екрана. За щастие най-новата версия на Chrome за Android ви позволява да преместите адресната лента в долната част. Ето как да го направите. Въведете chrome://flags в адресната лента. Намерете и активирайте Chrome Home. Натиснете Relaunch Now за да рестартирате Chrome. Сега, адресната лента трябва да бъде преместена в долната част на екрана.

Приложения, които улесняват навигацията с една ръка

Нека да разгледаме няколко приложения, които помагат на навигацията с една ръка на Android устройства.

 

1. Simple Control – това приложение ви позволява да поставяте навигационните бутони навсякъде по екрана. Например, ако сте левичари, можете да преместите навигационните бутони вляво на екрана. По този начин можете лесно да достигнете до тях. Simple Control ви позволява да конфигурирате позицията, височината и ширината на навигационната лента. Можете също да промените иконите или зоната на задействане и размера.

 

2. Omni Swipe – ви позволява удобен достъп до приложенията, контактите и т.н. само с една ръка. Приложението организира и изброява приложенията на базата на поведението ви в миналото, за да ви помогне бързо да достигнете до необходимото приложение. То предлага и богата гама от опции за персонализиране, включително най-често използваните клавишни комбинации и разнообразни теми.

 

 

3. One-Handed Mode – One-Handed Mode от XDA е може би първото приложение за Android, което успешно копира функцията за достъпност на iOS. То постига това като плъзга целия екран към дъното, така че лесно да можете да достигнете до горната част на екрана с палеца си. 

 

Вижте 8 приложения, които е добре да инсталирате на нов смартфон с Android