Макар Android като цяло да е стабилна ОС и да работи добре, има моменти, когато стават по-сериозни проблеми. В такива ситуации т.нар. Safe Mode („Безопасен режим“) може да се окаже от голяма полза за тяхното решаване, AndroidGuys разказват как да използваме Safe Mode в Android.

 

Какво представлява Safe Mode?

Това е бърз и лесен начин да се пусне операционната система в ограничен режим на работа. По този начин може да се открият и решат някои проблеми, например бързо изразходване на батерията, чести забивания, увеличено използване на трафик и др. Чрез Safe Mode може да се ограничи и действието на някои вируси.

 

 

Използването на Android в Safe Mode позволява на потребителя да види дали някои от тези проблеми е софтуерен или хардуерен. Ако в Safe Mode проблем няма, значи почти със сигурност е софтуерен. Ако проблемът продължава и в Safe Mode, то тогава или е нужно пълно преинсталиране на Android, или проблемът може да е в самото устройство (например батерията е към края на живота си).

 

Как да активираме Safe Mode?

Има различни начини, в зависимост от устройството и модела. Най-лесно е да се провери в Google как се активира Safe Mode за конкретното устройство. Все пак тези два метода са най-разпространените:

 

 

Метод 1

  1. Натискаме и задържаме бутона за включване на телефона, докато се появи менюто за изключване и рестартиране.
  2. Натискаме и задържаме виртуалния бутон за изключване, който се появява на дисплея, докато се появи опцията за рестартиране в Safe Mode („Безопасен режим“).
  3. Избираме опцията и телефонът ще се рестартира и пусне в безопасния режим.

 

 

Метод 2

  1. Изключваме телефона по познатия начин от бутона.
  2. Натискаме бутона за включване и го задържаме докато не се появи логото на Android.
  3. След като се появи логото, пускаме този путон и задържаме бутона за намаляване на звука, докато телефонът не се рестартира.
  4. Пускаме бутона, когато телефонът се рестартира и започне да зарежда Android.

 

Как да излезем от Safe Mode

Излизането от безопасния режим е еднакво за всички устройства:

 

  1. Натискаме и задържаме бутона за включване, докато се появи менюто.
  2. Избираме опцията за рестартиране на телефона.
  3. Телефонът автоматично ще се рестартира и ще се пусне в стандартен режим на работа.

 

Ако проблемите продължат, може да се опитаме да изтрием някои приложения или да върнем телефона до фабричните му настройки. Това трябва да реши всякакви софтуерни проблеми с усторйството.

 

Още от Digital: Как да създадем и настроим Gmail акаунт за по-малко от две минути