Възможността да теглим пари от банкомат вместо да носим големи суми пари в портфейла е значително улеснение за всеки съвременен човек. За съжаление обаче, тази услуга не е толкова безопасна колкото би ни се искало.

Не e тайна за никого, че развитието на технологиите превърна банкоматите във все по-честа мишена за хакерите по цял свят. Киберпрестъпници инсталират скимери в банкоматите, които по същество са злонамерени карточетци.

 

Любопитно: Скоро ще можем да изпращаме пари с QR кодове във Facebook Messenger

 

По този начин те могат да изтеглят дистанционно данни от картите ни. Крадецът трябва да се върне до компрометираната машината, за да вземе файла, съдържащ всички откраднати данни, но с тази информация в ръка той може да създаде клонирани карти или просто да изтегли пари от компрометираните банкови сметки.

Ако искате да гарантирате сигурността си вижте как да използваме безопасно банкоматите, към които насочват вниманието ни от PC Mag.

 
1. Проверете дали клавиатурата на банкомата или отворът, в който пъхате картата си, се разместват при натиск

Банкоматите са стабилни и здраво изработени машини и като цяло те не разполагат с никаква подвижни или разхлабени части. Тяхната нестабилност може да означава, че на банкомата е поставено скимиращо устройство. Ето защо по възможност използвайте банкомати към банкови клонове, защото те предполагат по-високо ниво на сигурност. Повечето банкомати в магазини и търговски центрове се наблюдават от видеокамери, но като цяло са много по-достъпни за поставянето на скимиращи устройства.

Освен това, шансовете да попаднете на компрометиран банкомат през уикенда са много по-високи, отколкото през седмицата, тъй като това е времето, през което е по-трудно за потребителите да докладват за съмнителни банкомати на банката. Престъпниците  обикновено инсталират скимери в събота или неделя и след това ги премахват преди банките да започнат работа в понеделник.

 

 
2. Желатено е да покриете с ръка клавиатурата на банкомата

Задължително изискване за вашата безопасност е да криете с ръка клавиатурата на банкомата, докато въвеждате ПИН кода си. За съжаление, все още много хора пренебрегват този съвет, въпреки че той е един от най-популярните. Просто се уверете, че никой не гледа през рамото ви когато въвеждате вашия ПИН.

 

 
3. Свържете се веднага с вашата банка и блокирайте карта, която банкоматът не връща

За целта носете телефонния номер на вашата банка винаги с вас. При проблем не се обаждайте за помощ на телефонните номера, които са посочени върху банкомата, защото може да са сложени там от злосторници. Обаждайте се единствено на официалния телефонен номер за обслужване на клиенти, който лично сте взели от вашата банка.