Функцията GPS за Android е невероятно полезна по много причини. Например, благодарение на нея, може да успеете да си върнете загубеното или откраднато устройство, или да се ориентирате на непознати за вас места, защото GPS работи, дори когато устройството не е свързано към интернет, стига преди това да сте изтеглили карта. 


Благодарение на Make Use Of научаваме как да използваме Android устройството си като проследяващо устройство.

Като използваме вградените функции

Повечето Android устройства имат вградена функция, наречена Android Device Manager. Тази услуга непрекъснато изпраща информация за местоположението на устройството ви към сървърите на Google, така че Google знае къде е устройството ви по всяко време. Така при нужда вие може да използвате уеб интерфейса на Google, за да видите, къде е устройството ви във всеки един момент.

 

За да използвате тази функция, ще имате нужда от Google акаунт. За да активирате Android Device Manager, отидете в „Settings“ и под „Personal“ изберете „Security“, а след това „Device Administrators“ под „Device Administration“. Натиснете „Android Device Manager“ и след това „Activate“. 

 

Услугата изисква три разрешения: право да изтрива всички данни, възможност за промяна на паролата за отключване на екрана и право да заключва екрана.

 

След като веднъж услугата е активирана, може да я стартирате от всеки браузър и устройство като отидете на „Android Device Manager“, влезте в профила си и кликнете върху бутона „Locate Device“. Така ще видите последното му местоположение на вашето устройство.

Като използвате Android приложения

Ако по някаква причина не искате да използвате Android Device Manager, винаги може да прибегнете към някое от приложенията на трети страни като Lookout, Prey и Familonet за Android достъпни в Play Store. Повечето от тях са пуснати на пазара като средства против кражба и анти-загуба, но те са със сигурност ще са ви полезни ако искате да проследите местоположението на устройството си.

GPS тракери – предимства

Не очаквайте вашия Android телефон да е перфектното проследяващо устройство. Има три основни недостатъци, за които трябва да знаете: бързо изтощаване на батерията, лош сигнал в някои области и риск от загуба на телефона. Специализираните тракери са по-лесни за монтиране и дори и да ги изгубите или повредите, те са много по-евтини от смартфоните. Ако някой от тези недостатъци са непреодолими за вас, тогава ще трябва да обмислите други възможности, като например закупуването на специален тракер.

 

GPS тракерите са компактни устройства с малки размери, които можете да скриете навсякъде и да използвате за следене на всякакви предмети. Те имат висока скорост на предаване на данните и уникална точност за определяне на местоположението.

 

Вижте как да подобрим GPS сигнала на Android устройство