Android Auto е интерфейсът на Google, разработен за автомобили, който проектира опростена версия на екрана на смартфона върху вградения екран за информация.

 

Системата е проектирана да помогне на водачите да използват популярни и жизненоважни функции на своите смартфони, без да се налага да вдигат устройството и да свалят погледите си от пътя.

 

Лесно е да настроите и използвате Android Auto, но според Digital Trends има няколко неща, които трябва да имате предвид. Ето кои са те:

 

Как да настроите Android Auto да работи на екрана на устройството?

 

 

За разлика от Apple CarPlay, който работи само на информационно-развлекателен екран на автомобила, Android Auto може да работи директно и на мобилен телефон. Функционалността е същата като на вградения екран, но позволява на потребителя да възпроизвежда аудио през Bluetooth. Независимо от връзката, основната функционалност на Android Auto е същата. За да започнете:
- Уверете се, че устройството ви работи поне с Android 5.0 (препоръчително е Android 6.0)
- Ако използвате Android 9 или по-нова версия, ще трябва да изтеглите приложението Android Auto от Google Play Store. Android 10 се предлага с вградено приложение.

 

След като изтеглите приложението и проверите операционната система на телефона си, ще трябва да стартирате приложението за първи път. Вашият телефон може да поиска да изтеглите актуализации за други приложения, които се използват от Android Auto, като например Google Maps. Приложението също ще изиска да прегледате известията за безопасност и да потвърдите условиярта за ползване, но това е само първия път, когато използвате Android Auto.

 

Как да настроите Android Auto да работи с USB връзка?

 

 

Използването на USB връзка изисква да имате устройство, работещо поне с Android 5.0, но има и допълнителна стъпка в настройките на автомобила. Ще трябва да се уверите, че автомобилът ви е съвместим с Android Auto и че е активиран във вашия автомобил. Първият път, когато включите телефона си, ще бъдете подканени да изтеглите приложението Android Auto, ако вече нямате такова. Ако използвате Android 10 или по-нова версия, приложението вече е включено.


За да завършите настройката:

- Запалете  превозното средство;  

- Отключете екрана на телефона си;
- Сдвоете телефона и автомобила си чрез Bluetooth;
- Актуализирайте всички необходими приложения като Google Maps;
- Прегледайте напомнянето за безопасност;
- Включете известията за Android Auto.

 

Докато не го деактивирате, Android Auto ще се стартира автоматично всеки път, когато включите телефона си.

 

Как да актуализирате Android Auto?

Има добри новини за хората, които се притесняват от актуализациите на софтуера. Android Auto се актуализира лесно с помощта на вградения магазин за приложения на вашия телефон. Тъй като софтуерът работи основно на вашия телефон, не трябва да има никакви основни актуализации на системата на вашия автомобил. Ако е необходима актуализация, тя трябва да се осъществи чрез OTA от производителя на вашия автомобил.

 

Как да използвате Android Auto?

 

 

Актуализацията на Android Auto за 2019 година донесе нов интерфейс и нови функции. Вместо „лента за стартиране“ в долната част на екрана, обновеният интерфейс има приложение чекмедже, което много прилича на това на самия телефон.

 

Има нов стартиращ екран, който заема мястото на началния екран от предишните версии. Когато включите телефона си, сега ще видите приложението за карти с няколко предложени дестинации. Системата е интелигентна и ще запомни, ако сте използвали Google Maps или Waze като свой навигационен софтуер. Музиката или подкастът също ще започне автоматично да се възпроизвежда, но може да бъдат деактивирани. На всеки екран на интерфейса има бутон за начало, който ще ви върне към стартовия панел, където можете да изберете различна функция.

 

За да използвате приложение, докоснете иконата му, както бихте го направили на телефона си. Системата ще отвори приложението. Много функции в системата могат да се контролират с вашия глас, но те имат и ясно обозначени и лесни за четене икони и менюта на приложенията. Google Assistant се поддържа.

 

Можете да поискате указания или да намерите най-близката бензиностанция, да се обаждате, да актуализирате и задавате напомняния и да получавате актуализации за задачи през целия ден. Можете също така да поискате музика по име на песента, изпълнител или жанр.

 

Android Auto се разви доста през изминалата година и ще продължи да се подобрява с всяка нова версия на софтуера. Все повече производители включват възможностите в своите превозни средства, така че има голям шанс следващият ви автомобил да поддържа Android Auto.

 

Вижте най-добрите музикални плейъри за Android Auto